Nepravilnosti u TK: Prekid glasanja, nepojavljivanje biračkih odbora i okupljanje članova stranke

 

Izborni proces u Tuzlanskom kantonu uglavnom protiče bez većih problema, a nekoliko nepravilnosti zabilježeno je na području Tuzle, Lukavca i Živinica.

Dvije nepravilnosti tokom izbornog dana zabilježene su na području Tuzle, a kako je potvrđeno iz Gradske izborne komisije, jutros u sedam sati kasnilo se sa početkom rada jednog biračkog mjesta 145 B i to zbog greške u brojanju listića. Na tom izbornom mjestu glasanje će biti produženo za 20 minuta, koliko se i kasnilo s otvaranjem.

Predsjednica Gradske izborne komisije Tuzla Ajsa Kravić potvrdila je da je u toku jutra došlo do prekida glasanja na biračkom mjestu 050A073 u Osnovnoj školi Mramor u trajanju od 30 minuta zbog primjedbe posmatrača da nisu izbrojani glasački listići.

Prema presjeku napravljenom u 11 sati, za izbornu jedincu Tuzla izlaznost je 13,3 posto.

U Lukavcu je također kasnilo otvaranje nekoliko biračkih mjesta zbog tehničkih problema, ali i nepojavljivanja pojedini članova biračkih odbora. U Lukavcu je prijavljeno pojavljivanje određenih kandidata u blizini biračkih mjesta u krugu od 50 metara. Do 11 sati u ovom gradu glasalo je 14,3 posto građana.

Kada je riječ o Živinicama, pripadnicima Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona dosad je upućena prijava o okupljanju članova jedne stranke u blizini biračkog mjesta. Navode prijave policija trenutno provjerava. Inače, u Živinicama do 11 sati izlaznost iznosi 15,91 posto građana piše Klix.