“Nepredvidiv je, ne isključujem nuklearni sukob”

Predsjednik Slovenije Borut Pahor poznaje Putina bolje od bilo kojeg drugog evropskog šefa države. On kaže da Putin sada može učiniti gotovo sve i poziva Evropljane da nastave naoružavati Ukrajinu.

Pahor je dao intervju uglednom njemačkom magazinu Spiegel koji na početku podsjeća da je ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio „munjevitim odgovorom” zemljama koje podržavaju Ukrajinu.

Na pitanje koliko se Putinove riječi moraju uzeti za ozbiljno, Pahor kaže da se Putinove riječi „na žalost moraju uzeti veoma ozbiljno”. On kaže da mu je ovo pitanje postavljeno u februaru, „odgovor bi bio drugačiji, a otkako je Putin odlučio da napadne Ukrajinu, izgubio sam svaku vjeru u njegov razum”, izjavio je predsjednik Slovenije za Spiegel.

Pahor više ne isključuje mogućnost da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje i smatra da bi „takav korak bio potpuno iracionalan”. Također napominje da nema apsolutno nikakvog povjerenja u rusko rukovodstvo „a to je zaista zastrašujuće nakon tri decenije pokušaja da se poboljšaju odnosi sa Rusijom”. Pahor kaže da je sada ključno da Evropljani budu jedinstveni i da učine sve kako bi podržali Ukrajinu u njenoj borbi, piše Deutsche Welle.

“Bilo je teško zamisliti da bi Rusija mogla izvršiti invaziju na Ukrajinu. Ja sam lično mnogo uložio u odnose Ljubljane i Moskve. Znao sam da se Putin držao staromodnih vizija Rusije kao velike sile. Nisam ni znao da će on upotrijebiti brutalnu vojnu silu da sprovede u djelo te vizije”, izjavio je Pahor za Spiegel.

Pahor smatra da je Evropa poslije napada na Ukrajinu uradila dovoljno na polju podrške ovoj zemlji i da je „Putin prilično iznenađen odlučnošću i jedinstvom Evropljana”.

Predsjednik Slovenije ne smatra osnovanim kritike iz istočne Evrope na račun Njemačke da usporava mjere protiv Rusije jer, kako kaže: “Njemačka pati od ove krize više od drugih zemalja”. Pahor kaže da “trenutno doživljavamo radikalan zaokret u njemačkoj politici prema Rusiji”, i da se zbog toga divi Njemačkoj. Pahor je u intervjuu za magazin Spiegel ponovio da je „ protiv zone zabrane letova jer bi to značilo direktno učešće NATO-a u ratu. Ali isporuke oružja Ukrajini su ispravne”.

Govoreći o bojkotu ruske nafte i gasa, predsjednik Slovenije kaže „da mu je savršeno jasno da se moramo osamostaliti od ruskih sirovina i da su nam potrebni novi dobavljači. Kratkoročno, međutim, potpuni bojkot je veoma težak. Stoga se zalažem za postepeno ukidanje, čak i ako neki to smatraju kukavičkim”.

“Raskol unutar EU bio bi najgora stvar koja bi se mogla dogoditi”, smatra Borut Pahor ali i upozorava: “Ako Putin vidi pukotine u EU, radiće na njihovom produbljivanju. Kao EU, ne možemo sebi dozvoliti da koristimo različite strategije prema Moskvi”.

Borut Pahor istovremeno u intervjuu magazinu Spiegel upozorava da se ne smije potcijeniti ruska vojska. „Rusija je Rusija. I spremna je na velike žrtve da bi ostvarila svoje ciljeve”.

Na pitanje novinara Spiegela: Koliko je velika opasnost da Putin proširi rat izvan Ukrajine, Pahor je odgovorio: “U Moldaviji je veliki strah od napada. To bi moglo pogoditi i Gruziju, indirektno zapadni Balkan. Na odgovornim u regionu je da učine sve da očuvaju mir i stabilnost. Jer niko ne zna kako će se ova kriza razvijati.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79