Neradnici se rasipaju, a na narodu štede

Brojne reakcije stigle su jučer na usvajanje državnog budžeta za 2022, kojim je predviđeno povećanje plata izabranim i imenovanim političarima za 500 maraka.

Dok cijene goriva u Bosni i Hercegovini ruše sve rekorde, a slijede ih cijene osnovnih životnih namirnica, bh. parlamentarci, među najplaćenijim u regiji, na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH izglasali su sebi povećanje plata za 500 KM kroz usvojeni budžet za ovu godinu. Plata policajcima i vojnicima povećana je za 80 KM. Niti jedna stranka nije uložila amandman kojim bi se to pokušalo korigovati. Na istoj sjednici zbog manjka glasova iz RS-a odbijena je rasprava o akcizama i privremenoj suspenziji carinskih stopa kod ulaska goriva u BiH. To je slika i prilika bh. stvarnosti u kojoj se vlast davno otuđila od naroda iako se stalno u narod zaklinje.

– Mogli su to oboriti i mogli su ranije dogovoriti da se ide nekom skalom. Ovako, to vam je ono ko ima najviše, njemu najviše, ko ima najmanje, daj mu najmanje. To svet video nije, takva načela raspodele javnog novca. Najviše u državnoj javnoj upravi ima onih koji rade za platu od 1.000 – 1.200 maraka i njima date najmanje, a najviše neradnicima koji blokiraju vlast, koji dolaze jednom-dvaput mesečno, koji ulaze u izbornu kampanju… Ali, pošto se ovaj narod ne buni, on pristaje na sve i onda je licemerno sad tražiti da se u Domu naroda ispravljaju greške, kaže ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.

U PDV SE NE DIRA
Damir Arnaut (NS) naveo je da su SNSD, SDA, HDZ i DF izglasali najnemoralniji budžet u historiji svog nečasnog vladanja. Arnaut je jučer uputio i amandman na Ustav BiH kojim bi se omogućilo smanjenje, a zabranilo povećanje plata i drugih naknada funkcionerima u državnim institucijama.

Iz SDP-a, čiji poslanici su glasali protiv, poručuju da “sramno povećanje plata članovima Predsjedništva BiH, ministrima i poslanicima mora biti ukinuto”. Navode i to da odricanje od povećanja plate nekoliko pojedinaca nije rješenje.

Ovakav budžet treba potvrditi i Dom naroda, te ima još malo vremena za adekvatnu reakciju i Predsjedništva BiH i Vijeća ministara, ali i delegata u Domu naroda koji, nadamo se, razumiju šta su njihove kolege u Predstavničkom domu učinile svojom podrškom budžetu, kažu u SDP-u.

Mira Pekić (PDP) smatra da nema nikakvog opravdanja za sramotno povećanje budžeta zajedničkih institucija na čak 1.073.600.000 KM.
– Ova vlast, osim silom, vlada i trošenjem, po mantri: samo daj za kabinete, za njihove telefone, za njihove reprezentacije, za njihovo gorivo, a ništa za narod. Ovo je najjednostavniji i najkonkretniji opis njihovog prijedloga budžeta za 2022. godinu, kazala je Pekić.

Ističe da je vlast prijedloge o smanjenju cijene goriva i smanjenju stope PDV-a svrstala u rizike i uporedila poslaničke inicijative za olakšavanje narodu i privredi sa, ni manje ni više, crnim tržištem.

– Nije bilo potrebe za povećanjem budžeta za plate zaposlenih, jer i u budžetskom okviru ima prostora za usklađivanje i povećanje plata u zajedničkim institucijama. Nije bilo potrebe povećavati izdvajanja za ionako velike privilegije funkcionera, a upravo su to uradili, rekla je Pekićeva.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH i lider SDA Bakir Izetbegović obznanio je da će cjelokupan iznos za koji će biti uvećana njegova primanja u Domu naroda PSBiH nakon usvajanja budžeta usmjeriti u humanitarne svrhe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79