Nermin Nikšić: Nismo spremni da pokrećemo nove sukobe zbog muzeja HVO-a

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je u četvrtak u Mostaru kako koalicijski partneri imaju različita mišljenja kada je riječ o izgradnji muzeja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u prostoru Vojarne “Stanislav Baja Kraljević”.

– Ministar Zukan Helez je davno rekao svoj stav kad je to u pitanju i naravno da postoje stvari oko kojih se teže dogovorimo, oko kojih se ne možemo dogovoriti i oko kojih se puno lakše dogovorimo. To je jedna od tema o kojoj imamo različita mišljenja. Ja smatram da se povrjeđuju osjećaji ljudi koji su bili zatvoreni, koji su proživjeli tu golgotu i smatram da se to treba izmjestiti- rekao je Nikšić.

Kako kaže, to ne ovisi od njega i njegove želje.

– Ne ovisi to od mene i moje želje, spremni smo voditi neku pravnu bitku oko toga, ali nismo spremni da pokrećemo nove sukobe i da se sada fokusiramo na to umjesto da rješavamo životna pitanja građana.

Pripremamo neka zakonska rješenja da za te ljude koji su prošli logore ili zatvore, bez obzira čije, stvorimo pretpostavke da im država da određenu materijalnu satisfakciju – poručio je predsjednik SDP-a BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je istaknuo kako je bilo još logora diljem BiH, a koji danas služe u druge svrhe.

– Ja razumijem do kraja osjećaje svakog onog tko je stradao u ratu, bio to zatvorenik bez obzira kojeg logora u Mostaru, a bilo ih je više. Osim što je bio logor za hrvatske zarobljenike u ratu, u 4. osnovnoj školi danas je sud.

Je li logor u Bugojnu bio stadion, je li danas nešto drugo nego stadion, je li Muzej u Jablanici bio logor ili nešto drugo, šta je danas i tako dalje. Suosjećam sa svakom žrtvom bez obzira bila ona Bošnjak, Srbin, Hrvat ili kako se već osjećala, ali dozvoliti danas da se neko igra s tim za potrebe trenutne politike nema smisla – smatra Čović.

Prvi čovjek HDZ-a BiH je izjavio kako svi imaju različita viđenja naše prošlosti, pogotovo vremena od 1991. do 1995. godine.

– Kad bi gledali povijest i kako je to pisao predstavnik srpskog, hrvatskog ili bošnjačkog naroda, bilo bi različito. Naš stav je da se idemo dogovoriti da zaštitimo pravo i osjećaj svakog stradalnika i onoga tko je osjetio patnju rata.

Više od 300 logora Armije BiH bilo je na području FBiH, ja nisam sretan zbog toga, ali kada pričamo o ovim temama dajte da afirmiramo nešto što može biti dobro Bosni i Hercegovini i da se posvetimo svakoj žrtvi i lakše ćemo se razumjeti. Ako to ne usuglasimo, ne može se donijeti neki zakon na razini BiH – zaključio je Čović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79