Nermin Nikšić: Sebija Izetbegović misli da su njeni privatni interesi važniji od života građana

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić podržao je napore da se konačno sazna istina vezano za dešavanja na KCUS-u te poručio da građani treba da traže svoja prava i dobiju zaštitu države države i od virusa Covid-19 i od otuđenih moćnika.

– Posebno imaju svako pravo da zahtijevaju i saznaju istinu. Naravno da naročito istinu zaslužuju članovi porodica preminulih pacijenata. Predugo se KCUS ponašao kao autonomna ustanova, što u ovakvoj situaciji ne mogu sebi dopustiti ni privatne ustanove, smatra Nikšić.

Umišljeni moćnici

Zbog svega, Nikšić ističe da podržava pravo građana na proteste.

– Svakako da građani imaju pravo svoje nezadovoljstvo iskazati mirnim putem, u skladu sa propisima. Apelujem da se pridržavaju svih mjera zaštite od virusa Covid-19, kako ne bi završili u milosti onih protiv kojih protestuju, naovdi Nikšić.

Nikšić tvrdi da bahatost sa kojom se javnosti gđa. generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović obraća javnosti, pokazuje da se radi o umišljenim moćnicima koji smatraju da su njihovi privatni interesi iznad interesa društva, važniji i od života građana.

– Ako se pokaže kako su pacijenti bili priključeni na sporne respiratore “Srebrene maline” da bi se relativizirala optužba zbog njihove nabavke, to bi predstavljalo puno veći zločin od onog zbog kojeg je podignuta optužnica. Uostalom o tome da su respiratori u funkciji svjedočio je bračni par Izetbegović, jedno na sudu drugo sa TV ekrana, ističući kako oni pomažu da diše 35 pacijenata, ističe Nikšić.
Delegiranje odgovornosti

Nikšić navodi kako istraga treba pokazati ko je naredio i dopustio da se oni koriste na KCUS-u i kako su uticali na pacijente.

– Doduše generalna direktorica je praktično već delegirala odgovornost na službu za anesteziju izjavom kako ona nema veze s tim jer je ginekolog, a očito je kako su se te službe u Tuzli, Mostaru i Zenici izborili da se “malina” respiratori ne koriste jer, kako kažu, predstavljaju opasnost za živote pacijenata, tvedi Nikšić.

Zloupotreba stanja

Nikši se osvrnuo i na sramotnu činjenicu da BiH još uvije nema vakcine, navodeći kako su Vijeće ministara BiH i entitetske vlade su najodgovorniji za dramu koju proživljava naše društvo

– Pokazali su apsolutni nedostatak osjećaja i inicijative za nabavku vakcina. Posebno je apsurdno zloupotrebljavanje trenutnog stanja za političko prepucavanje i hranjenje sujeta. Umjesto obećanih 100.000 vakcina koje dolaze u roku od tri dana prođoše četiri ponedjeljka, a da vakcina nema i da se građani BiH vakcinišu kod komšija i susjeda. Jednostavno čovjek se zapita koji je stvarni cilj onoga “kojeg volio ne volio, ono čega se prihvati on završi?, navodi Nikšić
Uzurpacija protesta

Dakle, potpuno podržavam pravo građana da protestuju i traže prave informacije, ali i djelovanje nadležnih institucija na nabavci vakcina i u procesuiranju odgovornih. Naravno da se protivim pojavi bilo kojeg političara i uzurpaciji protesta građana od bilo kojeg političara ili političke partije, rekao je predsjednik SDP-a u razgovoru za „Avaz“.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79