Nermin Salijević oslobođen optužbe za ratne zločine u Brčkom

Nermin Salijević iz Brčkog zvani Gumeni nepravosnažno je oslobođen optužbi da je sredinom 1992. godine počinio ratne zločine prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti.

Naime, ovaj 52-godišnjak je optužen da je sredinom 1992. godine u predratnoj opštini Brčko počinio ratne zločine prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti.

Kako je navedeno u optužnici Tužilaštva Brčko distrikta, on je kao pripadnik oružane formacije HOS zajedno sa Salaj Redžepom i drugim osobama vršio povrede tjelesnog integriteta i mučenja, primjenjujući naročito ponižavajuće i uvredljive postupke kojima se vrijeđa ljudsko dostojanstvo.

Optužnicom u sedam tačaka njemu je stavljeno na teret da je fizički i psihički zlostavljao veći broj civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, koji su bili zatočeni u krugu bivšeg šumskog gazdinstva Okrajci.

Međutim, po održanom glavnom pretresu u prvostepenom postupku, Salijevića je Osnovni sud u Brčkom oslobodio od optužbi po svih sedam tačaka optužnice, ocijenivši da nije dokazano da je počinio krivično djelo za koje se optužuje.

Slijedi izrada i dostavljanje pisanog otpravka presude strankama, a pošto potvrdi njen prijem, tužilaštvo će zastupanje optužnice nastaviti pred Apelacionim sudom distrikta kojem će izjaviti žalbu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79