Nermin Šehović jedan od kandidata za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Konkurs za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH završava se danas, a prema saznanjima Patrije stigle su četiri prijave i to od v.d. glavnog tužioca Milanka Kajganića, tužilaca Tužilaštva BiH Miroslava Janjića i Diane Kajmaković i šefa detašmana FUP-a u Zenici Nermina Šehovića, čija kandidatura je privukla i najviše medijske pažnje.

Šehović je  rođen je 26.05.1977. godine u Sarajevu. Kao najbolji učenik XXIII klase – generacije završio četverogodišnje obrazovanje u Centru za obrazovanje kadrova unutrašnjih poslova MUP-a R BiH, nakon čega je 2001. godine diplomirao ma Pravnom fakultetu u Sarajevu, a potom na istom fakultetu 2009. godine magistrirao, gdje je na katedri Građanskog prava, odbranio rad na temu ”Dokazna sredstva u parničnom postupku” te potom i na katedri Krivičnog prava, specijalizirao odbranom specijalističkog rada na temu: ”Vještačenje u istragama krivičnih djela protiv života i tijela – Studija slučaja u Kantonu Sarajevo”. 2020. godine na Pravnom fakultetu u Sarajevu odbranio doktorsku disertaciju na temu “Vještačenje u parnici”.

2001. godine, položio je pravosudni ispit pred Komisijom za polaganje pravosudnog ispita Ministarstva pravde BiH, a potom i advokatski ispit pred Komisijom za polaganje advokatskog ispita Advokatske komore F BiH.

Tokom svoje karijere završio je više domaćih i međunarodnih obuka visokog nivoa, među kojima je i FBI obuka.

On je bio član Ad hok komisije Skupštine Kantona Sarajevo koja je radila na utvrđivanju propusta u radu Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Uprave policije u slučaju “Dženan Memić”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79