Nermin Tulić u nemogućoj misiji da u invalidskim kolicima pređe sarajevsku ulicu

Svu surovost života s kojom se suočavaju invalidne osobe u prijestonici BiH, fotografijom i porukom: “Hajde pređi majčin sine!”, demonstrirao je glumac Nermin Tulić, koji je tokom opsade Sarajeva od agresorske granate ostao bez obje noge i prikovan za kolica.

Popularni Tula objavio je na društvenim mrežama sliku kako u invalidskim kolicima stoji pred potpuno oronulim dijelom sarajevske ulice i tramvajske pruge, gdje je beton toliko propao da nema nikakve šanse da točkovi kolica mogu prijeći preko, a da se ne zaglave ili, što je još gore i vjerovatnije, prevrnu.

Izrovani asfalt opasna je prepreka na kojoj se i najpokretniji stanovnici i posjetioci Sarajeva moraju čuvati da ne nastradaju, a za osobe sa invaliditetom zaista je nemoguća misija da tim putem dođu do svog odredišta.

Koliko je vidljivo s fotografije, riječ je o dijelu grada ispred Sarajevskog kampusa u čijoj blizini je i zgrada Američke ambasade u BiH.

U Sarajevu je inače prije nekoliko dana počela prva obnova dijela pruge nakon 42 godine i to u dužini od 368,88 metara.

To je samo potez od tzv. S krivine kod “Holiday Inna” do tramvajskog stajališta Marijin Dvor i ne obuhvata dio grada koji je na Tulićevoj slici, a nedvojbeno je da ovakvih prepreka ima još mnogo i da za invalidne osobe one predstavljaju surovu stvarnost nepodnošljivosti življenja u gradu koji bi morao biti najsvjetliji primjer nediskriminacije i brige o svim građanima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79