NES poručio: Za svaku Dodikovu akciju imamo spremu reakciju!

Narodni evropski savez (NES) izdao je saopćenje kao odgovor na nedavnu izjavu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika, u kojoj je naveo da “bosanski muslimani žele da izazovu psihozu”.

“Mi, Bošnjaci, niti imamo, a niti izazivamo psihozu”, ističu iz NES-a, dodajući: “Iz višegodišnjeg Dodikovog političkog djelovanja očigledno je da psihozu ima sam on.”

U saopćenju se dalje navodi: “Milorad Dodik ili namjerno ili zbog svog psihičkog stanja ima osjećaj i javno ga ispoljava da svi progone njega i srpski narod. To, naravno, nije tačno, jer on ne može da se vrati na svoje ‘tvorničke postavke’ kada je priznao da je u Srebrenici počinjen genocid.”

NES je pozvao Dodika da se suzdrži od prijetnji, ističući: “Genocid je ranije priznala, doduše ne baš direktno, i Republika Srbija, ali se Vučić odlučio da ne priznaje dokument Skupštine kojim je osuđen zločin u Srebrenici kako je definiran presudama međunarodnih sudova. Zato želimo poručiti Dodiku – ako ne namjeravaš proizvesti destabilizaciju nasilnog karaktera, prestani sa destruktivnim politikama i prijetnjama.”

Dodajući da će se u slučaju ugrožavanja BiH suprotstaviti svim raspoloživim sredstvima, NES je istakao: “Ni mi nemamo nikakvu nasilnu namjeru. Ali kada bude ugrožen teritorijalni integritet i suverenitet države, suprotstavit ćemo se tome pravnim, političkim i svim drugim raspoloživim sredstvima. I tada neće biti entiteta. Postojat će samo jedinstvena država Bosna i Hercegovina.”

Na kraju su poručili: “Zato pozivamo Dodika da od Srba prestane praviti žrtve i u ratu i u miru. Jer, po njemu su Srbi žrtve, a u masovnim grobnicama su samo Bošnjaci. Možda je i taj stav rezultat njegove psihoze. Pratimo i mi Milorade, iako nas ne pozivaš na to. I to vrlo pažljivo. I na svaki vaš pogrešan potez dobit ćete adekvatan odgovor.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79