Nesavjesni vozači za kazne duguju 72 miliona maraka

Prema podacima Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), vozači iz Republike Srpske za kazne duguju 23.366.043 KM. Dug vozača iz Federacije BiH je dvostruko veći i iznosi 46.759.523 KM, a u Distriktu Brčko 3.190.360 KM.

Prekršajni nalozi

Prema iznosu duga, apsolutni rekorder je muškarac iz sarajevske općine Stari Grad. Radi se o F. J., kojeg je patrola PU Istočno Sarajevo 13. marta zaustavila u Vojkovićima i privremenu mu oduzela automobil Fiat Punto, utvrdivši da ima više od 350 neplaćenih prekršajnih naloga.

– F. J. je upravljao neregistriranim vozilom, bez registarskih oznaka i prije stjecanja prava na upravljanje vozilom. Uvidom u službene evidencije utvrđeno je da se radi o višestrukom povratniku u činjenju prekršaja koji u Registru novčanih kazni ima dug u ukupnom iznosu od 257.163 KM – navode u PU Istočno Sarajevo.

To je jedini vozač u BiH koji ima šestocifreni iznos duga. Prema visini iznosa novčanih kazni, izdvajaju se dva vozača iz Brčkog koji za neplaćene saobraćajne prekršaje duguju 85.720 KM, odnosno 78.548 KM.

U RS vozač iz Modriče duguje 73.539 KM, zatim slijedi vozač iz Srpca s dugom od 58.194 KM i Trebinja (53.968 KM). Rekordera iz Sarajeva u FBiH prate vozači iz Živinica i Hadžića s dugovima od 67.373, odnosno 64.915 KM.

– Najviše novca duguje se za prekršaje prekoračenja brzine u rasponu od 10 do 20 kilometara na sat iznad ograničenja. Slijedi vožnja bez važeće vozačke dozvole, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nedostatak opreme, te vožnja bez položenog vozačkog ispita – navode u IDDEEA-i.

Krajnji oblik naplate je zamjena novčane kazne za kaznu zatvora i to tako što se za svakih 50 KM duga u RS određuje dan zatvora, s tim da kazna ne može biti duža od 60 dana. U FBiH i Distriktu dan zatvora je 100 KM.

U Prekršajno-komunalnom odjeljenju Osnovnog suda u Banjoj Luci pojašnjavaju da tu proceduru pokreću ovlašteni organi (policija, inspekcija) koji su izdali prekršajni nalog. Napominju da se procedura može pokrenuti samo za svaki neplaćeni nalog ponaosob.

– Ne postoji mogućnost zbirne naplate cjelokupnog duga koji se vodi u Registru neplaćenih kazni – navode u Sudu.

To znači da vozač iz Modriče zbog duga od 73.539 KM ne može ići četiri godine u zatvor, jer se o svakom neplaćenom prekršaju mora odlučivati pojedinačno. S obzirom na sporost administracije i pretrpanosti sudova, dobar dio ukupnog duga vozača u RS vjerovatno nikada i neće biti naplaćen ili kompenziran zatvorom, budući da zastarijevaju pet godina od pravomoćnosti.

Dug „odležalo“ 100 Banjalučana

U Prekršajno-komunalnom odjeljenju Osnovnog suda u Banjoj Luci navode da već nekoliko godina u praksi imaju slučajeve u kojima se novčane kazne pretvaraju u zatvorske.

– Do sada je 100 osoba izdržalo različite zatvorske kazne zbog neplaćenog duga po prekršajnom nalogu. Sudije za prekršaje gotovo svaki drugi dan potpisuju takva rešenja – navode u Sudu.

Općepoznato je da u registracija vozila ili produženje vozačke dozvole nisu mogući bez plaćanja kazne pa su se građani dosjetili da vozila prepisuju na druge osobe. I prinudna naplata, koju MUP RS prosljeđuje Poreskoj upravi, nemoguća je ukoliko dužnik ne posjeduje imovinu ili redovna primanja prenosi Avaz

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79