Nešić Konakoviću: Savjetovao bih ti da nađeš bolji način da se pravdaš Izetbegoviću

25.01.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Kandidati za ministre i zamjenike u Vijecu ministara Bosne i Hercegovine stigli su u Parlament BiH gdje ce zastupnici danas glasati o njihovom imenovanju. Nenad Nesic, kandidat za ministra sigurnosti. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Umjesto što drži lekcije predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pokazujući zavidnu dozu neznanja, ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković bi trebalo da se oglasi povodom gnusnih uvreda svojih sunarodnika na račun pobijene hrvatske djece u Vitezu, poručio je ovo Konakoviću Nenad Nešić, ministar bezbjednosti i predsjednik DNS-a.

– Znamo da Konakoviću smetaju tri prsta, simbol svetog trojstva, i da bi da nam zabrani da se krstimo s tri prsta, ali nismo čuli da je osudio žaljenje svog sunarodnika Samira Nukića što ‘nisu pobili više djece’, niti mu smeta Nukićeva fotografija sa zoljom – izjavio je Nešić.

Konaković poručio Vučiću: Ne postoje državni organi Republike Srpske

On je izrazio žaljenje što je Konaković od modernog i umjerenog političara ponovo pokazuje lice “dobrog đaka Bakira Izetbegovića”.

– Pošto je Konaković DIF-ovac, moraću ga malo podučiti pravu kako se ne bi brukao napadima na predsjednika Srbije zbog sintagme ‘državni organi Srbije i RS’. Državni organi su, kolega Konakoviću, čak i opštine, kantoni, policija, vatrogasci, pa i Vlada RS i njena Narodna skupština. Ustav BiH je prepisani Ustav SAD koje se sastoje od 50 država i jednog distrikta. BiH se sastoji od dva entiteta koja imaju mnogo više državnih prerogativa od saveznih država SAD. Zato je BiH, po slovu prepisanog američkog Ustava, sui generis državna zajednica dominantnog konfederalnog karaktera – ističe Nešić.

Dalje govori da Predsjedništvo BiH, po ugledu na američkog Predsjednika, predlaže budžet institucija BiH. Vijeće ministara je pomoćni organ Predsjedništva BiH, kao što je Stejt department pomoćni organ Predsjednika SAD. Parlamentarna skupština BiH je dvodoma poput američkog Kongresa i na identičan način usaglašava zakone između domova. Policija i pravosuđe u BiH su takođe organizovani po ugledu na SAD, napominje Nešić.

Predsjednik DNS poručio je Konakoviću da ”vidi sa Amerikancima da svoje države više ne zovu državama”.

– Moram priznati da me je sramota da jedan DIF-ovac drži lekciju iz ustavnog prava jednom od najboljih studenata Pravnog fakulteta u Beogradu, predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Savjetovao bih mu da nađe bolji način da se pravda Bakiru Izetbegoviću jer ovako bruka i sebe i Ministarstvo i BiH. Možda sa predsjednikom Vučićem može debatovati ravnopravno o basketu, ali pokušaji da debatuje o pravu od njega samo prave komičnu figuru. Kolega Konaković ima mnogo većih problema od izjava predsjednika Srbije i kao vrijedan čovjek trebao bi početi čistiti u svom dvorištu. Može krenuti od Nukićevih gnusnih, prijetećih, slika i poruka – zaključio je Nešić.

Podsjetimo, Konaković je u poruci predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću naveo da “ne postoje državni organi RS”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79