Nešić: Nisam popisivao samo Bošnjake, među Hrvatima i Srbima ima onih koji „stave prst u uho“

25.01.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Kandidati za ministre i zamjenike u Vijecu ministara Bosne i Hercegovine stigli su u Parlament BiH gdje ce zastupnici danas glasati o njihovom imenovanju. Nenad Nesic, kandidat za ministra sigurnosti. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić reagirao je povodom informacije koju su objavili mediji, da je “u petak, 5. maja tačno na zvuk ezana sa četiri savjetnika i dva naoružana tjelohranitelja obilazio kancelarije Ministarstva sigurnosti, te izvršio raciju i pravio spisak Bošnjaka koji smo otišli na džumu”.

Nešić ne negira da je “u petak pokucao na vrata svake kancelarije, ljubazno pozdravio one koji su na radnom mjestu i evidentirao one koji nisu”.

– Pozamašan je bio broj Srba, Hrvata i Bošnjaka koji nisu bili na svom radnom mjestu, a uredno su zavedeni u šihtaricu da su bili prisutni. Izgleda da su i Srbi i Hrvati išli na džumu, ako je suditi po anonimnom emailu.

Zašto sam to uradio? U petak prije podne zatražio sam jednu informaciju koju mi ​​je neophodna za pripremu za sastanke u Ohridu. Nakon više od dva sata, sekretarica me obavijestila da ne mogu pronaći gospođu koja je trebala da dostavi dokument i da niko ne zna gdje se nalazi. Inače, riječ je o licu srpske nacionalnosti. Naglašavam da ovo nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju. Nekada im je trebalo pola dana da pronađu nekoga, nekad dan, a nekada nisam mogao da radim svoj posao jer službenici jednostavno “stave prst u uho” na svaki zahtjev da se nešto uradi. E, sad zamislite ako se tako odnose prema zahtjevima pretpostavljenog, kako se ponašaju prema građanima? – pita se ministar sigurnosti.

Dalje kaže, da je “zbog opće neodgovornosti prema poslu koja vlada u Ministarstvu, odlučio da obiđe sve kancelarije i provjeri ko je upisan u šiht listi da je tu a ustvari je otišao kući da sprema ručak ili ispija kafe po gradu ili uopće nije došao na posao”.

– To sam uradio s ciljem da ove sedmice od šefova odsjeka zatražim da sve zaposlene opomenu da se moraju ponašati u skladu sa Zakonom o radu u institucijama BiH i poštovati radno vrijeme kao i građane koji ih plaćaju. Moj jedini kriterij za zaposlene u Ministarstvu je rad i odnos prema poslu. Kao čovjek, razočaran sam što u Ministarstvu postoje ljudi koji svoj nerad i nemar pokušavaju zamaskirati skrivanjem iza nacionalnog i vjerskog i da se tako nešto plasira u medije bez ikakve provjere.

Odgajan sam da duboko poštujem tuđa vjerska osjećanja i nikad mi ni na kraj pameti nije bilo da zadirem u tako senzitivna pitanja, ali neradnicima svih vjera i nacija mogu samo jedno poručiti – da će poštovati Zakon o radu, dolaziti na posao na vrijeme i na vrijeme odlaziti sa posla. Građani Bosne i Hercegovine s pravom očekuju efikasnu i odgovornu administraciju, a ne da plaćaju porez da zaposleni u institucijama tokom radnog vremena obilaze pijace, idu u šoping, na frizure i manikir – poručio je Nešić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79