Foto: Crna Hronika
Nešić optužuje Nezavisni odbor za blokadu smjene Zorana Galića

Nešić optužuje Nezavisni odbor za blokadu smjene Zorana Galića


Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Nenad Nešić, izjavio je da Nezavisni odbor snosi odgovornost za to što Zoran Galić, zamjenik direktora SIPA-e, još uvijek nije razriješen dužnosti.

Ministarstvo sigurnosti BiH objavilo je jutros da Galić jučer nije smijenjen zbog zahtjeva ministara iz reda Bošnjaka i ostalih da se prvo usaglase u vezi s njegovom smjenom, umjesto da se odluči o razrješenju.

“Lično nemam ništa protiv smjene, ali prema Zakonu o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH, kao i prema Poslovniku o radu Nezavisnog odbora, upravo Nezavisni odbor predlaže smjenu direktora i zamjenika direktora policijskih agencija na nivou BiH. Međutim, u proteklih mjesec dana nismo dobili takav formalni prijedlog. Zato je Ministarstvo sigurnosti BiH predložilo da se problem riješi razrješenjem na osnovu ličnog zahtjeva Zorana Galića, koji je podnio zahtjev za penzionisanje,” izjavio je Nešić.

Ministar je dodatno naglasio da je na čelu Nezavisnog odbora osoba iz bošnjačkog kadra, te je izrazio nevjericu zbog toga što Odbor još uvijek nije dostavio prijedlog za smjenu Galića.

“Našli smo se u začaranom krugu, čekajući reakciju Nezavisnog odbora. Kada smo ponudili rješenje, bošnjački ministri ga nisu prihvatili. Nešić nije pisao zakone, ali oni su jasni – Zakon o SIPA-i propisuje razrješenje iz pet razloga, uključujući lični zahtjev, teže povrede radne dužnosti, osudu za krivično djelo, članstvo u političkoj partiji ili trajnu nesposobnost za obavljanje dužnosti,” dodao je Nešić.

Ministar sigurnosti dalje navodi da je prijedlog za smjenu u potpunosti u nadležnosti Nezavisnog odbora, koji bi trebao inicirati disciplinski postupak i smjenu. “Nažalost, iz nekog razloga, to nisu uradili. Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, zatražilo izjašnjenje od Nezavisnog odbora, ali iako smo dobili odgovor prije dva dana, u njemu nije formalno predložena smjena. Zbog toga je jedina opcija bila razrješenje Galića na njegov lični zahtjev, jer bi svaka druga odluka bila lako osporena u upravnom postupku,” zaključio je Nešić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija