Nešić po starom: Šmit je nelegitiman, nije smio unijeti duge cijevi u BiH

Ministar sigurnosti Nenad Nešić (DNS) održao je konferenciju za medije gdje je govorio o visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, kojeg on ne priznaje.

On je kazao da je visoki predstvnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nelegitiman, jer nije izabran od Vijeća sigurnosti UN-a. Nazivao ga je „njemačkim građaninom”.

Nešić tvrdi da je osiguranje visokog predstavnika unosilo duge cijevi bez dozvole, što nije dozvoljeno.

Vanjsko štićenje objekata

– Tražio sam informacije od nadležnih Agencija na osnovu čega se obezbjeđuje njemački državljanin Kristijan Šmit i saznao sam sljedeće: Njegov boravak u BiH je najavljen od strane Ambasade Njemačke, što govori da je on predstavnik Njemačke, a ne UN-a, da je nelegitiman i da se lažno predstavlja. Zašto mu je odobren boravak u prostorijama OHR-a i zašto koristi resurse te organizacije, pitanje je za njih – ističe Nešić.

Dodao je da je DKPT obavijestio Ministarstvo da obezbjeđuje dva objekta OHR-a u Sarajevu i Banjoj Luci i rezidenciju na osnovu zakonskih odredbi i diplomatske prakse o mjerama zaštite i diplomatskih objekata.

– Vrši se vanjsko obezbjeđenje tih objekata, bez uvida u unutrašnjost prostorija, jer je to eksteritorijalno područje. To potvrđuje da njega ne obezbjeđuje DKPT, niti pruža policijsku pratnju, iako, ako se radi o visokom predstavniku, trebala bi biti prisutna – kazao je.

Propust službi

Ističe da je Granična policija BiH obavijestila da pripadnici stranih službi bezbjednosti, koji čuvaju predstavnike stranih država, međunarodnih predstavnika ili tokom posjeta BiH, izdaje dozvolu da isti mogu unositi kratko vatreno oružje i pripadajuću municiju.

– U najavi dolaska Kristijana Šmita na spisku su i tri duge cijevi, AP Hekler i Koh, što je van svih procedura. Ovo oružje je vraćeno u Njemačku tek u junu 2022. godine i mimo procedura je bilo na teritoriji BiH od 5.11. 2021. godine. Gospodin Šmit je nelegalno unio duge cijevi i mislim da je ovo propust naših službi bezbjednosti i GPBiH, koja nije smjela dozvoliti da neko unese duge cijevi na teritorij BiH – rekao je Nešić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79