Nešić: RUCZ je spremnija od FUCZ. FUCZ: Ne radi se o takmičenju nego o spašavanju ljudskih života

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić danas je u programu N1 televizije rekao kako je Republička uprava Civilne zaštite spremnija od Federalne uprave civilne zaštite.

FUCZ je brzo reagovao na ovu izjavu Nešića, a njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti.

Pripadnici Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – jedinica za urbano traganje i spašavanje – USAR tim, njih 42, sa medicinarima, potražnim psima i potrebnom opremom otišli su u Tursku kako bi pomogli stanovništvu nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju.

Svi pripadnici ovog tima obučeni su i opremljeni za brzi odgovor u slučaju zemljotresa a uključit će se u raščišćavanje ugroženih područja, potrage za nestalim u ruševinama te pomoći civilnom stanovništu.

U ovakvim prilikama suvišni su pa i neumjesni bilo kakvi komentari poput onog državnog ministra sigurnosti, kako je Republička uprava civilne zaštite sposobnija od Federalne uprave civilne zaštite, posebno ako dolaze nakon višesatnih razgovora, stalne komunikacije federalnog i državnog nivoa, kako nalaže i zakon i kako je bilo dogovoreno da krene jedinstvena pomoć prema Republici Turskoj.

Ne radi se, naime, ni o kakvom takmičenju ko je bolji u našem ukupnom sistemu zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini, jer smo upućeni na izuzetno težak zadatak spašavanja ljudskih života u Republici Turskoj koja je pogođena nezapamćenom katastrofom – zemljotresom a uloga Ministarstva sigurnosti kao i Federalne uprave civilne zaštite prvenstveno mora biti u cilju zaštite i spašavanja ljudskih života.

Radi se o tome da je, nakon što je Vlada Federacije BiH zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da hitno organizira upućivanje specijalističkih jedinica, odnosno spasilačkih timova u Republiku Tursku, FUCZ dostavila zahtjev Ministarstvu sigurnosti BiH na daljnje postupanje u pogledu donošenja odluke Vijeća ministara o upućivanju spasilačkih timova iz Bosne i Hercegovine (uključujući oba entiteta i Distrikt Brčko) u Republiku Tursku radi pružanja međunarodne pomoći. Čak je 07. 02. 2023. godine u Ministarstvu sigurnosti BiH održan i koordinacijski sastanak na kojem su prisustvovali i zamjenik ambasadora Republike Turske, predstavnici TIKA-e (Turska agencija za saradnju i koordinaciju) koji su obećali da će pružiti neposrednu pomoć prilikom odlaska na ovaj težak zadatak. Međutim, nakon 24-satnog čekanja na odluku Vijeća ministara BiH, koja još uvijek nije donesena, Republička uprava civilne zaštite je, mimo dogovora i propisanih zakonskih procedura, uputila svoje spasioce avionom iz Banja Luke direktno u Ankaru.

Nama iz Federacije BiH, nije preostalo ništa drugo nego da sami organizujemo odlazak naših timova koji su već bili u pripravnosti da krenu za Republiku Tursku.

FUCZ odlučio: Idemo pomagati ljudima u Turskoj bez odobrenja Vijeća ministara

Prema tome, zbog javnosti i istine, izražavamo neslaganje sa provedenim aktivnostima na nivou Bosne i Hercegovine, ali nismo u situaciji da postavljamo pitanja ko je koga preduhitrio, nego smo jučer poslali pripadnike naših specijaliziranih jedinica kopnenim putem prema Turskoj jer je u pitanju spašavanje ljudskih života, dok je druga grupa naših spasilaca rano jutros avionom otišla za Tursku.

Federacija BiH nastavit će provoditi aktivnosti na organizovanju i upućivanju pomoći područjima pogođenim zemljotresom”, rekli su iz FUCZ-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79