Nešić tvrdi da postoji zakon koji uređuje imenovanje visokog predstavnika, činjenice ga demantuje

Predsjednik DNS-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Nenad Nešić pridružio se nizu domaćih političkih aktera/ica koji/e su u prethodnom periodu komentarisali/e imenovanje Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH. Tokom gostovanja na televiziji N1 17. maja 2022. godine, Nešić je iznio stav da se visoki predstavnik treba imenovati u skladu sa “zakonom”.

Ustvrdivši da Christian Schmidt “ima problem sa legitimitetom”, Nešić je dodao da Schmidt nije imenovan prema načelima “zakona koji kaže kako se imenuje visoki predstavnik”

Ja tražim da se poštuje zakon, ništa više. Zakon i Ustav BiH. (Koji zakon?) Pa zakon koji kaže kako se imenuje visoki predstavnik.
Nenad Nešić, 17.5.2022.

Zakon o imenovanju visokog predstavnika ne postoji. Procedura izbora visokog predstavnika nije zvanično definisana, o čemu je Istinomjer pisao u analizi “Koliko su utemeljene tvrdnje o “nelegitimnosti” izbora novog visokog predstavnika”.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) službeno su imenovali Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH 27. maja 2021. godine.

U aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma navodi se da “Strane zahtijevaju postavljanje Visokoga predstavnika, koji će biti imenovan u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija”. Prvi visoki predstavnik Carld Bildt imenovan je na ovu poziciju 1995. godine zaključkom 18. s Konferencije o provedbi mira, nakon čega se i Vijeće sigurnosti UN-a, u članu 26. Rezolucije 1031, složilo s ovim zaključkom.

Da izostanak potvrde Vijeća sigurnosti UN-a nije presedan, govori i slučaj iz 2005. godine, kada je za visokog predstavnika odabran Christian Schwarz-Schilling. Naime, tada je odlazeći visoki predstavnik Paddy Ashdown pisanim putem obavijestio generalnog sekretara UN-a da će Schwarz-Schilling od 31. januara 2006. godine obnašati ovu funkciju, te kako je obaviješten “da bi ovu informaciju trebalo proslijediti Vijeću sigurnosti na razmatranje i moguće postizanje dogovora”.

Budući da “zakon koji kaže kako bi se imenovao visoki predstavnik” ne postoji, Istinomjer tvrdnju Nenada Nešića ocjenjuje neistinitom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79