Nešić: Zar nije ponižavajuće da živite u zemlji gdje vam stranci moraju krojiti kapu

BiH će se vrtiti u začaranom krugu sve dok ne postane samostalna, demokratska i suverena zemlja, a to može postati samo ako procese odlučivanja smjeste u institucije u kojima su državljani BiH. Sa stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH i OHR-om, BiH je protektorat u kojoj stranci produciraju krize i to radi osobnih interesa. Nema tog problema u BiH koji nisu producirali stranci i nema te krize koju nismo u stanju sami prevazići ako su nam motivi iskreni, ocijenio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

– Na bošnjačkim političarima je, odluče li da su spremni da sudbinu svog naroda uzmu u svoje ruke ili će BiH da nastavi kao posljednja kolonija na svijetu.BiH je postkonfliktno društvo koje se najbrže oporavilo i nema nijedan razlog da 27 godina nakon rata ne bude samostalna i da ima tutore. Postojanje stranaca u Ustavnom sudu i OHR-a je u direktnoj koliziji sa suverenitetom zemlje, ali i evropskim putem.

Zamjena stranih sudija domaćim jedan je od 14 evropskih prioriteta i na bošnjačkim političarima je odgovornost da kažu da li žele ili ne ispuniti te prioritete. Bošnjaci su evropski narod i žele da budu dio evropske porodice. Na političarima je obaveza da im to omoguće. Što se mene lično tiče, te prioritete gledam kao paket, a ne švedski sto, i kako je ispunjena polovina prioriteta očekujem da prvi naredni bude reforma Ustavnog suda BiH – poručio je Nešić.

Zar nije ponižavajuće, pita se Nešić, da živite u jedinoj zemlji na svijetu gdje indirektno kažu da nemate pametnih ljudi nego da vam stranci moraju krojiti kapu.

– Nadam se da će kolege u Sarajevu shvatiti da ti stranci ovdje vide samo zgodnu destinaciju da uvećaju svoj konto, a mi ostajemo da živimo sa svim problemima koje su oni produkovali. Jedina trajna i održiva rješenja su ona koja se postignu u institucijama, unutrašnjim dogovorom – navodi Nešić.

Borba za odlazak stranih sudija, ističe on, nije borba protiv bilo koga, nego upravo borba za suverenitet i budućnost zemlje.

– Ne razumijem da se partneri iz trojke plaše opozicije, odnosno SDA. Ne mogu razumjeti da su zbog straha od SDA spremni sve zakočiti i zaustaviti ispunjavanje 14 prioriteta. SDA je svoju slabost pokrivala svađom, vi svoju snagu pokažite spremnošću za dogovor – zaključio je Nešić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79