Neslaganja u više od 40 predmeta Tužilaštva BiH

Sudija Amela Huskić je više puta upozoravala Mihajlovića da postavlja pitanja svjedoku a da ne svjedoči o onome što se dešavalo, te da to može učiniti ako se odluči da svjedoči u svoju korist.

Na suđenju suspendovanom tužiocu Boži Mihajloviću za nesavjestan rad u službi, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da su kontrolom utvrđena neslaganja u više od 40 predmeta.

Mirza Jamaković je kazao da je kao stručni saradnik u Tužilaštvu BiH imenovan za člana potkomisije koja je bila zadužena za popis predmeta oduzetih u istragama ovog tužilaštva. Popis je započet sredinom februara 2017. godine, kako je rekao svjedok, nakon što je posao završila potkomisija za sravnjivanje oduzetog novca.

Jamaković je kazao da su uočili tri vrste neslaganja predmeta pohranjenih u prostorijama Tužilaštva BiH sa knjigom evidencije o oduzetim predmetima. Objasnio je da neki predmeti nisu pronađeni, da su neki pronađeni a nisu evidentirani, ili da je bilo slučajeva u kojima pronađeni predmet ne odgovara onom što je popisano.

Potkomisija je, kako je naveo, utvrdila da je u 80 odsto slučajeva bilo uredno stanje, a da je u deset odsto ili više od 40 predmeta istraga bilo neslaganja. Dodao je da se u deset odsto slučajeva potkomisija nije mogla izjasniti jer nije bila sigurna šta je deponovano.

Svjedok je rekao da su u nekoliko slučajeva pronašli manje količine novca.

On je kazao da su prilikom sravnjivanja bili prisutni tužioci u čijim slučajevima su popisivani oduzeti predmeti. Za predmete tužioca Mihajlovića, koji je u to vrijeme bio suspendovan, bio je određen drugi tužilac, odnosno tužioci kojima su dodijeljeni njegovi predmeti.

Na pitanja tužiteljice Edine Hubijer za stanje predmeta po pojedinim tačkama optužnice, Jamaković se izjašnjavao da nije pronađen novac.

Na pitanja optuženog, svjedok je rekao da je kod popisa njegovih predmeta bio prisutan tužilac Ismet Šuškić, koga je odredila Ozrenka Nešković, rukovodilac Odjeljenja za organizovani, privredni kriminal i korupciju.

Sudija Amela Huskić je više puta upozoravala Mihajlovića da postavlja pitanja svjedoku a da ne svjedoči o onome što se dešavalo, te da to može učiniti ako se odluči da svjedoči u svoju korist.

Optužnica tereti Mihajlovića da je propustio da vrši nadzor nad radom daktilografkinje koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu od preko 100.000 konvertibilnih maraka (KM).

Kao svjedoci Tužilaštva saslušani su i pripadnici policije iz Banjaluke koji su 2009. godine učestvovali u pretresu stana Davora Mandića u Istočnoj Ilidži, gdje je oduzeto 25.000 KM i 7.800 eura.

Aleksandar Stjepanović je kazao da je rukovodio pretresom i da je oduzeta veća količina novca. Potvrdio je da je o tome sačinjena materijalna dokumentacija.

Predrag Mizdrak je rekao da je kao kriminalistički tehničar fotografisao pretres i sačinio foto-dokumentaciju, koja uključuje i pronađeni novac.

Suđenje se nastavlja 25. juna. prenosi Fokus.

Policija objavila snimak ispred hotela u kojem je učenik iz BiH sebi oduzeo život

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79