Neslana šala ili – saslušanja direktora škola zbog pridržavanja mjera

U danima kada se u Srbiji strože kontroliše da li građani poštuju odluku Kriznog štaba o obaveznom nošenju maski u zatvorenom, direktorima škola stizali su pozivi da u policiji objasne zašto su se tog pravila pridržavali. Postupak je pokrenulo Treće osnovno javno tužilaštvo, a po prijavi Sindikata zaposlenih u policiji. Stopirao ga je sastanak sa ministrom prosvjete Brankom Ružićem.

Učestale optužbe da tužilaštva ništa ne rade, ovaj put su pale u vodu. Vrlo efikasnim se taj dio pravosudnog sistema pokazao prošle sedmice. Problem je samo što su policajce poslali po one koji se propisa pridržavaju. Jedan od njih je i direktor Zemunske gimnazije.

“Ja sam evo, nedelju dana praktično nakon toga, još uvek u šoku. Radite sve, trudite se da sačuvate živote dece, zaposlenih, svoj, svojih bližnjih i sprovodite sve ono što je propisano i negde najbolje za sve nas i onda doživite mesto pohvale da dobijete krivičnu prijavu”, kaze Miloš Bjelanović.

Novih poziva direktorima neće biti, obećao im je na sastanku ministar prosvjete Branko Ružić. Ovu epizodu vidi kao apsurdnu.

“Dogovor je da se spusti lopta na zemlju. Tužilaštvo je obustavilo ili obustaviće sve po nalogu, odnosno po molbi naših vlasti”, izjavio je predsjednik Skupštine Društva direktora škola Srbije Dejan Nedić.

Da je u pitanju jedan apsurd saglasni su i predstavnici sindikata. A da apsurd bude još veći, dodaju, direktori od početka epidemije nisu bili u poziciji da se izjasne da li neke od odluka iz Vlade žele da sprovode ili ne.

“Čak i ukoliko bi odlučili da neće da ih sprovode, oni bi bili u vrlo nezavidnoj situaciji i prosvetna inspekcija bi morala da radi svoj posao. Evo sad smo svedoci i da jedna koleginica iz mestašca blizu Kladova kažnjena tri puta sa po 20 procenata smanjenja plate, jer nije sprečila dva učenika šestog razreda da se rukuju u školskom dvorištu”, kazala je Vesna Vojvodić iz sindikata Nezavisnost.

Ovaj slučaj predstavnici sindikata Nezavisnost ostavlja gorak ukus. Jer, u nekim drugim, pravno mnogo jasnijim, kaže da put do pravde nije bio tako brz.

“A sada se po hitnom postupku dejstvuje za ovakvu stvar koja i po društvenim mrežama, po mom saznanju izaziva salve komentara ljudi koji kažu da li je ovo neka neslana šala, o čemu je ovde reč i da li je moguće da je već stigao prvi april”, kaže Vojvodić.

Nije 1. april, a nisu još stigle ni vakcine protiv koronavirusa. Ipak, Sindikat koji se sa direktorima našalio, a pisanja medija proglasio hajkom, odlučio je o jednom trošku da pozove i na bojkot vakcina.

“Rukovodstvo Sindikata poziva pripadnike policije, pripadnike vojske, zdravstvene radnike da povodom najave da će oni biti prvi obavezni da prime vakcine, da dobro razmisle, iskoriste svoje ustavno pravo da ne primaju vakcine, jer je to plan političara ‘Duboke države’ da preko vakcina, koje će za nekoliko meseci izazvati neželjene posledice i smrt svih koji prime vakcine”, navode u saopštenju iz Sindikata zaposlenih policije.

Da li će zbog širenja neistina i panike o vakcinama i otvorenim pozivima na nepoštovanje odluka Vlade Srbije, policija sada pokrenuti postupak protiv svojih kolega, iz MUP-a, za sada, ne odgovaraju prenosi N1.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79