Nesposobna vlast ne nabavlja ni medikamente protiv korone: U Srbiji Trampov lijek, kod nas ’paracetamol’!

Nove pošiljke vakcina na beogradski aerodrom stižu gotovo svakodnevno, građani Srbije su u prilici da biraju koju od njih žele primiti, a naš istočni susjed je u samom svjetskom vrhu u procesu imunizacije stanovništva. Istovremeno traje i nabavka lijekova. Predsjednik Aleksandar Vučić najavio je da su već uplaćena sredstva za kupovinu dva skupa lijeka proizvedena u SAD – “bamlanivimab” i “regeneron”.

“Bamlanivimab” je inovativni lijek, baziran na antitijelima COVID-19.
Bolji tretman

imio i predsjednik SAD Donald Tramp (Trump). On je primio i “remdesivir”, kao i terapiju kortikosteroidima te plazmu. Zato je za tri dana čovjek sa 74 godine, koji je bio kritičan zbog godina, gojaznosti i stresa, izašao iz bolnice – pojašnjava prof. dr. Jasenko Karamehić, imunolog i farmakolog.

Za to vrijeme, građani BiH i zdravstveni radnici prepušteni su neravnopravnoj borbi bez vakcina i lijekova koji bi omogućili efikasniji tretman pacijenata. Dok naši susjedi oboljele liječe skupim svjetskim lijekovima, mi smo, prosto rečeno, osuđeni na „paracetamole“, jer ništa nam više od njih do sada nije “osigurala” naša vlast.

Nijedan nivo vlasti nije se odlučio za uvoz dugo spominjanih “remdesivira” i “favire”. “Remdesivir” su nabavljale pojedine apoteke, a samo građani s dubljim džepom mogli su ga priuštiti, jer terapija košta nekoliko hiljada maraka.

– Prije nekoliko dana Agencija za lijekove, u kojoj sjede ljudi koji uzimaju velike honorare, zabranila je maloprodaju “remdesivira”. Taj lijek nije na bolničkoj listi i mi sad imamo desetak bolesnika koji ga koriste, pokazao se odličnim kod nas, a više ga ne mogu kupiti – kaže za Avaz” prim. dr. Ednan Drljević, član Kriznog štaba KS.

“Bamlanivimab”: Skupi američki lijek koji nabavlja Srbija

Crno na bijelo

Prof. dr. Karamehić pojašnjava da je “remdesivir” registriran u SAD kao zvaničan lijek u borbi protiv COVID-19, a preuzela ga je i Evropska agencija za lijekove.

– Dokazano je da skraćuje hospitalizaciju kod teških kliničkih slika s 15 na 11 dana, što je značajno. Zato mi nije jasno zbog čega je Vlada FBiH prvo rekla da će nabaviti taj lijek, jer je veoma skup, a zatim odustala. Kako da ga kupi jedan prosječan stanovnik BiH!? Trebala je Vlada FBiH ili država izvršiti interventan uvoz i ustupiti ga klinikama za liječenje teže oboljelih – mišljenja je dr. Karamehić.

Ističe da je kod koronavirusa dobro jedino to što je pokazao da imamo potpuno nesposobnu vlast.

– Iako smo to znali i ranije, sad to imamo crno na bijelo – nigdje vakcina, nigdje lijekova, totalna dezorganizacija – kaže prof. dr. Jasenko Karamehić.
I ’favira’ efikasna

Dr. Karamehić, istaknuti stručnjak čije savjete ovih dana traže pacijenti, kolege iz svijeta, pa i daleke Kine, ali ne i bh. vlasti, objašnjava da je i “favira” veoma efikasan antivirusni lijek, proizveden u Japanu 2014. godine.

– Turska ga je poslije uzela, sad ga oni proizvode i Turci imaju jako dobre rezultate. Činjenica je da je taj lijek u eksperimentalnoj fazi, ali kad nemate ništa, daje se i to. Na kraju, jesmo li mi to razvijeniji od Japana i Turske – ističe Karamehić za Avaz

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79