Nestašica lijeka protiv gripa

U apotekama u BiH nema „tamiflua“, lijeka koji se koristi protiv gripa, a trenutno je neizvjesno da li će i kada biti nabavljen.

Riječ je o jedinom lijeku za liječenje ove zaraze, koji oboljeli treba da primi u roku 48 sati od trenutka kad se jave simptomi.

U apotekama koje smo kontaktirali potvrdili su za Srpskainfo da su ostali bez „tamiflua“, te da nemaju izbora nego da vraćaju pacijente.

– Ovaj lijek smo u većoj količini nabavili 2010, kada se pojavo svinjski grip. Narednih godina nije bilo značajnijeg obolijevanja od ove zaraze, pa nije ni bilo potrebe da se nabavljaju nove količine.

Međutim, ove sezone je najveća potražnja za „tamifluom“, pa smo već rasprodali sve iz zaliha. Ljudi svakodnevno traže „tamiflu“, ali ne možemo da im pomognemo – potvrdili u nekoliko apoteka, navodeći da imaju informaciju da se ovaj lijek, možda, još može nabaviti u jednoj ili dvije apoteke u FBiH.

(Srpska.info)

 

Od epidemije gripe koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu život je izgubilo 18 osoba

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments