Nestašica lijekova na bh. tržištu stvara probleme za pacijente

Nestašica lijekova na bh. tržištu stvara probleme za pacijente


U Bosni i Hercegovini sve je učestalija nestašica raznih vrsta lijekova, a tokom ove godine zabilježeni su privremeni i trajni prekidi opskrbe na desetke lijekova.

Ove nestašice izazivaju zabrinutost među pacijentima, a situaciju dodatno komplicira trajni prekid opskrbe lijekova kao što su Flutiform, Entekavir Mylan, Ibumax duo, Tregona D, Fortec, Visus plus, Metoprolo HF, i Ladiomila.

Prema podacima Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine, privremene nestašice obuhvataju lijekove poput Chloramphenicol masti za oči, Kalcijeva folinata Pliva, Ospena 750 i 1500, Amyzola, Monopina, Bondronata, i Bonviva.

Direktorica Agencije za lijekove, Nataša Grubiša, ističe da su učestali zahtjevi nositelja dozvola za promet lijekova proizvedenih za druga tržišta kako bi se osigurala kontinuirana terapija pacijenata u Bosni i Hercegovini. Grubiša za Večernji list također naglašava da su ove nestašice globalni problem koji će se vjerojatno nastaviti.

Pacijenti izvještavaju o poteškoćama u pristupu određenim lijekovima, a Agencija za lijekove nastavlja pratiti situaciju te sarađivati s nositeljima dozvola kako bi se pronašla rješenja i omogućila dostupnost neophodnih terapija.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija