Nesvakidašnje scene: Stado ovaca pomaže arheolozima u čuvanju drevnih ruševina

FOTO: AL JAZEERA BALKANS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Stado ovaca pomaže arheolozima da očuvaju drevne ruševine Pompeje, antičkog grada koji se nalazio na jugu Apeninskog poluostrva, jugoistočno od današnjeg Napulja u Italiji, koji je zatrpan pepelom nakon erupcije vezuva 79. godine.

Arheolozi su otkrili oko dvije trećine lokacije Popmeje na površini od 66 hektara otkako su počela iskopavanja prije 250 godina. Očuvanje neistraženih dijelova antičkog grada od erozije po prirodi i vremenu je prioritet za one koji upravljaju arheološkim mjestom.

 

  • Ako trava i druge biljke rastu na drevnim zidovima kuća, to je problem. Takođe, trudimo se da koristimo hemijske supstance koje sprečavaju rast biljaka na zidovima i ruševinama, rekao je reditelj Arheološkog parka Pompeja Gabrijel Kuhtrigel. Stado od 150 ovaca je poslato u Ređo V, sjevernu sekciju grada, gdje su brda išarana ostacima drevnih kuća i prodavnica.

 

Ređo V je i dalje nedostupan milionima posjetilaca koji dolaze u Pompeju svake godine Kuhtrigel je rekao da inicijativa sa ovcama ne doprinosi smanjenju emisije ugljenika, ali pomaže da se sačuva novac i očuva pejzaž.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79