Netanyahu zahvalio Čoviću, a imena zvaničnika ustaškog režima i dalje su na tablama mostarskih ulica

Nazivi ulica koje su nosile imena zvaničnika ustaškog režima u Mostaru su izmijenjeni prošle godine, zbog čega se lideru HDZ-a Draganu Čoviću zahvalio lično premijer Izraela Benjamin Netanyahu, ali ploče sa spornim imenima još nisu uklonjene s gradskih ulica prenosi Klix.

Netanyahu je prilikom svečanog otvaranja mostarskog sajma koji je ove godine održan u partnerstvu s Državom Izrael uputio videoporuku u kojoj je između ostalog rekao da je važna uloga BiH u borbi protiv antisemitizma.

“Znam da ste svi predani borbi protiv antisemitizma. Hvala posebnu mom prijatelju Čoviću. Obećao si da ćeš u Mostaru ukloniti nazive ulica nazvanih po ratnim zločincima. Obećanje si ispunio. Cijenim tvoj čin koji može poslužiti kao primjer svima u svijetu”, poručio je Netanyahu.

Međutim, da je došao u Mostar i prošao ulicama zbog čijih izmjena naziva se zahvalio lideru HDZ-a, vjerojatno bi se iznenadio što ploče s nazivima spornih ulica, nakon gotovo godinu dana još nisu uklonjene.

Šest spornih ulica

Iako je odlukom Gradskog vijeća Grada Mostara ulica Mile Budaka vratila svoj prijeratni naziv i službeno je preimenovana u Ulicu Alekse Šantića, ploče s ispisanim imenima prolaznicima to ne pokazuju, kao ni u preostalih pet ulica u tom gradu.

Ulica Vokića i Lorkovića je nazvana po Tinu Ujeviću, a Rafaela Bobana po fra Ljudevitu Lasti, dok je Ulica Jure Francetića dobila naziv Humska ulica. Dosadašnja ulica tabornika Ive Zelenike je dobila naziv Ciglana, a ulica Đure Spuževića je dobila ime po Ismetu Ici Voljevici.

Odluka o izmjeni naziva ulica u Mostaru, koja je stupila na snagu 14. jula prošle godine kada je i usvojena ni nakon gotovo godinu dana u praksi još uvijek nije provedena, iako u odluci stoji da će Gradsko vijeće Mostara u roku od 30 dana obavijestiti nadležnu Službu za katastar Odjela za urbanizam i građenje o predmetnoj izmjeni naziva ulica.

Također je navedeno da je nadležna Služba dužna označiti nove naziva ulica u roku od 30 dana od dana prijema obavijesti ove odluke, te iste upisati u registar, označiti i urediti kućne brojeve u skladu s odredbama Zakona o načinu označavanja i evidentiranja naseljenih mjesta, ulica, trgova i kućnih brojeva.

Prema tome ploče s nazivima spornih ulica davno su trebale biti promijenjene, ali kako se to nije dogodilo, gradonačelnik Mostara Maro Kordić je u novembru prošle godine otkrio bizarni razlog zbog kojeg su imena ustaškog režima još na pločama mostarskih ulica što je suprotno odluci Gradskog vijeća.

Bizarni razlog

Tada je objasnio da “Grad Mostar od ranije nema uređenu tu oblast”, te da radi adresni registar s Federalnom geodetskom upravom kako bi Mostar dobio u svim ulicama nove adrese, nove kućne brojeve i novi izgleda ploča.

Najavio je tada da se planira završiti do polovine ili trećeg kvartala 2023. godine i rekao, “Bilo je suludo da idemo u neku “Ad hoc” akciju da to promijenimo, ustvari je to ušlo u čitav projekt”.

Tako ploče s imenima kontroverznih naziva na mostarskim ulicama stoje i dalje i posjetiocima ne pokazuju da je najveći grad na Neretvi napravio pomake koji su se čekali decenijama i ne održava sliku predanog grada u borbi protiv antisemitizma kao primjer za pohvalu u svijetu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79