Neugodna iznenađenja: Pozivnice na vratima vojnih obveznika u Srbiji

Neugodna iznenađenja: Pozivnice na vratima vojnih obveznika u Srbiji


Posljednjih sedmica, mnogi građani u Srbiji suočeni su s pozivima za vojne vježbe. Na adrese građana i vojnih obveznika stižu pozivnice za sudjelovanje u vojnim aktivnostima, što često rezultira izostankom s posla ili fakulteta.

Iako je odlazak na vježbe zakonska obveza, mnogi se ne odazivaju, čime riskiraju novčane ili zatvorske kazne.

Bojan D. (31), koji već nekoliko godina živi i radi u Beogradu, iznenađeno je primio poziv za vojnu vježbu putem poštanske pošiljke.

Kontaktiran iz vojnog odsjeka, saznaje da je riječ o upisu u rezervni sastav te da je dužan se prijaviti. Uprkos tome, Bojan ne planira sudjelovati, što je postao uobičajeni stav mnogih građana.

“U sandučiću sam našao papir za neisporučenu poštu, pogledao sam adresu i nazvao broj telefona. Bio sam iznenađen kada su me kontaktirali iz vojnog odsjeka, odnosno bivše mjesne zajednice na Zvezdari. Rekli su mi da je to poziv za vojnu vježbu. Pitali su me koliko godina imam i objasnili da se radi upis u rezervni sastav i da se moram prijaviti”, priča za Novu RS Bojan D. (31), koji već nekoliko godina živi i radi u Beogradu.

Prema Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obvezi, odsutnost s vježbi bez opravdanja ili izostanak s poziva može rezultirati novčanim kaznama od 10.000 do 50.000 dinara ili zatvorskom kaznom do 60 dana.

Vojni obveznici mogu biti pozvani na vježbe najduže 90 dana u jednoj godini, no postoje određeni izuzeci kao što su bolest, porodične okolnosti ili sudjelovanje u drugim važnim aktivnostima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija