Neugodno iskustvo Admira Čavalića: “Kako me je smjenila aktualna vlast”

Admir Čavalić je godinu i po proveo na poziciji direktora Agencije za privatizaciju u Tuzlanskom kantonu. Kantonalnoj vlasti nije odgovarao, političkim pritiscima nije podlegao te je uslijedila njegova smjena, kao potvrda da se u BiH i dalje najviše gleda podobnost.

Vlast u Tuzlanskom kantonu nastavila je promjene direktora javnih institucija i preduzeća, a na red je došla i Kantonalna agencija za privatizaciju.

Naime, Vlada Tuzlanskog kantona, a zatim i Kantonalna skupština nedavno su i zvanično smijenile direktora agencije Admira Čavalića, trenutnog člana Stranke za BiH, koji je u razgovoru za Klix.ba pojasnio kako funckoniše djelovanje politike, koje je suprotno načelima Evropske unije, kojoj BiH želi pristupiti.

Čavalić raskrinkao Imamovića: Obećavao pokretne stepenice do UKC-a, sve ostalo na maštovitim ilustracijama

Imenovanje bez politike

Prije okvirno godinu i po dana, Čavalić je imenovan na poziciju direktora Agencije za privatizaciju TK, bez politike, shodno konkursu koji je raspisan nakon isteka mandata njegovom prethodniku.

Kao stručnjak iz oblasti ekonomije svoj rad u agenciji prvenstveno je bazirao na uštedama, transformaciji institucije u smislu formiranja Ureda za EU integracije, što bi dugoročno riješilo pitanje njenog finansiranja, a prvi put je podnesena i tužba u Beogradu s ciljem zaštite bh. imovine u Srbiji, te su u korist agencije dobijeni svi tekući sporovi u vezi privatizacije javnih poduzeća.

No, aktuelna vlast koja je na pozicije došla početkom ove godine ipak je odlučila za kadrovsku promjenu u agenciji. Izvještaj o radu za prošlu godinu, koji je Čavalić predložio Kantonalnoj vladi, ipak nije prihvaćen, a umjesto primjedbi, prema riječima našeg sagovornika, dokument je odbijen zbog “rasprave”, dok su ga zastupnici u Skupštini TK odbili bez ijednog napada/kritike od pozicije ili opozicije.

“Mislim da aktuelnoj vladi, ali i uopšteno vladama u Bosni i Hercegovini smeta pretjerana transparentnost u radu, po bilo kojem osnovu. Upravo je to bio slučaj s Kantonalnom agencijom za privatizaciju. Aktualizirao sam temu milionskih tužbi protiv javnih poduzeća u ovom kantonu i agencije, tačnije 34 miliona konvertibilnih maraka, o čemu je i pisao vaš medij. Pored toga, problematizirano je pitanje pasivnih podbilansa – od kantonalne imovine koju koristi politički subjekt predsjednika Aleksandra Vučića pa sve do sumnjivih aktivnosti u vezi imovine u Crnoj Gori. Agencija se maksimalno otvorila za javnost, što je vjerovatno zasmetalo određenim političkim krugovima koji su navikli da poslove za svoj račun obavljaju tajno, iza zatvorenih vrata, u kafanama i slično”, kaže Čavalić za Klix.ba, navodeći moguće razloge za smjenu.

Pritisci, ponude i niski udarci

O tome da će biti smijenjen aktuelna vlast još ranije je Čavalića obavijestila, zbog čega su uslijedili pritisci, niski udarci, ali i ponude na osnovu kojih je mogao ostati na čelu agencije.

“U posljednja dva mjeseca sam bio izložen brojnim pritiscima, ali i otvorenoj ponudi – da ostanem direktor agencije, a da zauzvrat šutim kao vijećnik u Gradskom vijeću Tuzle. Što se tiče pritisaka, pored direktnih od različitih pojedinaca i interesnih grupacija, možda najljigaviji, u političkom smislu, je bio onaj koji se odnosi na finansijsku blokadu rada agencije. Budžetom planirana, rebalansom potvrđena, u osnovi redovna finansijska tranša za rad agencije je umjesto u prvom kvartalu ove godine, prebačena tek nakon što sam prestao biti direktor”, tvrdi Čavalić.

Navedeno, kako nastavlja Čavalić, prouzrokovalo je dva mjeseca finansijskih problema za Agenciju za privatizaciju TK.

“Zamislite da imamo pojedince i vladu koja je spremna da se igra s 34 miliona KM, par desetina miliona KM imovine vani i sudbinom jedne institucije, samo zbog ucjena prema jednom čovjeku? Otvoreno mi je navedeno da sredstva neće biti prebačena dok ne dadnem ostavku na mjesto direktora. Zbog toga sam i naveo na Skupštini TK da smjene mene, direktora, a da ne diraju instituciju. To se kosi sa osnovnim načelima institucionalne ekonomije i vjerovatno je to razlog zašto nemamo prosperiteta. Negdje sam naveo da je ovo bio klasičan primjer institucionalne blokade, kao da su studiju slučaja pisali Daron Acemoglu i James Robinson, autori popularne knjige Zašto nacije propadaju”, nastavlja Čavalić.

Admir Čavalić: Nisu me mogli ušutkati (Foto: A. K./Klix.ba)
Admir Čavalić: Nisu me mogli ušutkati (Foto: A. K./Klix.ba)

Ovakvom igrom, koja nije strana na političkoj pozornici TK, Čavalić smatra da je nanesena izuzetna šteta po pitanju stabilnosti institucije na čijem se čelu nalazio.

“To se ne smije raditi. Direktori su nebitni, budu i prođu, neko ostavi dobar trag, neko loš, međutim naše institucije treba da budu svetinje ako želimo dugoročni prosperitet ekonomije i društva. Nažalost, upravo je agencija bila predmetom ucjena prema meni, što je nedopustivo. Posebno me brine budućnost ove institucije i to prije svega zbog, meni poznatih motiva preuzimanja iste od strane mračnih politika. U pozadini čitave priče o smjeni imate jednu interesnu grupaciju koja za svoj račun koristi javne resurse Tuzle i Tuzlanskog kantona. Kako bi ostvarili vlastite ciljeve, spremni su na sve”, kazuje nam Čavalić.

Postavljanje podobnih, a ne sposobnih matrica je po kojoj političari i u Tuzlanskom kantonu djeluju. Govoreći o situaciji u kojoj se našao, Čavalić navodi da lično slijedi talebovsku filozofiju antifragilnosti.

“Shodno tome sam ubijeđen da će me ova smjena politički i moralno ojačati. Dokazao sam sebi i pokazao drugima da se ne mogu politički kupiti odnosno uštutkati, a kada je posrijedi istina i prave vrijednosti. Da parafraziram Jordana Petersona, istina je nešto vrijedno borbe i življenja. Smjenu odnosno dvomjesečne pritiske gledam kao jedan politički izazov, tačnije test za mene lično. Tako da se iskreno zahvaljujem svima onima koji su učestvovali u mojoj smjeni, naročito onima sa kojima imam veoma korektne odnose, ali i predstavnicima mračnih politika. Ko zna zašto je to dobro”, kaže Čavalić.

“Politika se svela na trgovinu utjecajem”

Za politiku kaže da se nažalost svela na trgovinu utjecajem, odnosno odnos štap/mrkva za učesnike. Ističe da je mali broj onih koji “prežive” takve odnose.

“Meni je najbitnije da sam ‘čist’. Niko nije imao primjedbu na izvještaj o radu agencije, jednostavno nije bilo dovoljno ruku za prihvaćanje istoga. Također, direktor nisam postao smjenom prethodnika i nekim mutnim radnjama, već dolaskom na čelo agencije putem javnog konkursa, a nakon isteka mandata prethodnika na ovoj poziciji. Obraz je bitan i valja ga čuvati, koliko god da je politika prljava. Vlade budu i prođu”, poručuje naš sagovornik.

Bosna i Hercegovina teži ka ulasku u Evropsku uniju, a da bismo pristupili toj zajednici, potrebno je izvršiti brojne reforme, među kojima je i ona u vezi sa politikom.

Čavalić pitao zašto se pojedinci vakcinišu preko reda, odgovorio mu direktor Doma zdravlja

“Sasvim je uredu da određena politika preuzima neke ključne pozicije s ciljem pokazivanja progresivne ili retrogradne promjene u društvu. Međutim, tri stvari nisu dobre i treba ih mijenjati – prije svega institucije ne smiju da budu cijena smjena i treba da zadrže maksimalnu neutralnost u radu, ne smije se kadrirati politički i treća stvar – potrebno je smjene raditi u skladu sa zakonom ili barem zakon prilagoditi kako bi smjene bile zakonite. Vlasti prave greške po pitanju navedenog, što nas dugoročno skupo košta”, smatra Čavalić.

Nakon smjene Čavalić je dobio podršku, kako od prijatelja i poznanika, ali i od predstavnika međunarodne zajednice. Kako nam kaže, sada je moguće da će krenuti u određenu pravnu bitku, ali prije svega u vezi utvrđivanja nepravilnosti pri smjeni.

Pred kraj kaže da bi najveću satisfakciju imao kada bi se kaznili oni koji su blokirali rad Kantonalne agencije za privatizaciju kao institucije od značaja za TK. Kako poručuje, sve ostalo je sporedno, zaključivši da sada ima više vremena da se posveti Gradskom vijeću Tuzle i dekonstrukciji lokalne mitologije te rješavanju nagomilanih problema tuzlanskog javnog sektora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79