Neum čeka turiste, cijene kao i prošle godine: Voda iz česme ‘mutna’, a flašica u kafiću 2,5 KM

Prvi dan ljeta Neum je dočekao s veoma malim brojem gostiju, posebno kada se uzme u obzir da je u ovo doba godine već važio za grad na čijim se plažama “vodila borba” za postavljanje peškira.

Pandemija je očigledno učinila svoje i, kako kažu ugostitelji u Neumu, nisu iznenađeni jučerašnjim malim brojem gostiju.

– Spašava se ono što se može, sezona će sigurno biti slaba – kaže nam konobar u jednom ugostiteljskom objektu.

A kada smo već “postali bliski”, upozorio nas je da je “voda s česme nešto mutna”, tek toliko da budemo oprezni.

S druge strane, opreza zbog koronavirusa nema nigdje. Masku ste slobodno mogli zaboraviti kod kuće, jer gotovo ih nema na ulicama, a baš u rijetkim slučajevima ih koriste prodavači.

Opreza nigdje

Maske skoro niko ne nosi Foto: Avaz

Juni je, ljeto je, nema gostiju, nema gužvi, ali nema ni popusta. Ako ste zaštitnu masku mogli zaboraviti, novac ne smijete nikako. Cijene su kao i lani. S obzirom na mutnu vodu s česme, u ugostiteljskim objektima ćete flašicu vode od 2,5 decilitara platiti isto toliko maraka.

Najjeftinija kafa je dvije KM, a gazirani sokovi ne ispod 3. Naravno, svime se možete opskrbiti u znatno jeftinijim trgovinama.

Bolji dani

Tamo, to je sigurno, nećete moći ručati, recimo, morske plodove. Za porciju lignji s prilogom u nekom od neumskih ugostiteljskih objekata platit ćete između 13 i 15 KM.

Ako ste, ipak, više ljubitelj kod nas tradicionalnijeg roštilja, za porciju ćevapa platit ćete 8-9 KM, s tim da ćete se morati raspitati o kojem se mesu radi, jer to nije naglašeno.

Uglavnom, počela je sezona, a Neum čeka bolje dane. Nadati se da će oni brzo stići, a s njima i bolja usluga. Stranaca nema, a stvar mogu popraviti samo bh. građani, pa je nekako utisak da bi se o gostima moglo nešto više brinuti.

Da bi, za razliku od onoga što smo vidjeli, oni koji rade u Neumu mogli nekada znati odgovor na neko pitanje, recimo o smještaju, ponudi…

Cijene smještaja

Malobrojni gosti uživali u sunčanju - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Malobrojni gosti uživali u sunčanju Foto: Avaz

Hotelski smještaj još čeka bolje vrijeme i u Neumu, a privatni iznajmljivači pripremaju sobe i apartmane. Oni koji su spremni, imaju i spremne cijene.

Solidan trokrevetni apartman košta 70-100 KM. Na gornjoj granici su oni koji imaju svoje kupatilo, TV, balkon i internet. Sve ovo je na 100-200 metara od plaže. Mogu se naći i jeftinije sobe, posebno iznad magistralnog puta prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79