Neum kao da su Sejšeli: Za jedan dan četveročlanoj porodici na moru u BiH treba 200 eura, a pizzu ćete platiti 15 KM

Pripreme za ljetnu sezonu u Neumu su završene, a turisti su već počeli stizati proteklog vikenda povodom prvomajskih praznika.

Predsjednik Udruženja hotelijera Neum Branimir Butigan ističe kako su svi zadovoljni kako je prošao produženi vikend jer su kapaciteti bili popunjeni, a poslužilo ih je i vrijeme.

– Pripreme za sezonu su završene. Prvi maj smatramo početkom sezone. Ovog produženog vikenda bila je kombinacija domaćih gostiju i sa Zapada – Njemačka, Slovenija, Austrija, Poljska i Francuska. Ta tržišta imaju dominaciju u periodu pred i postsezone, dok u sezoni imamo dosta naših gostiju iz dijaspore – rekao je Butigan u Novom danu.

Cijene smještaja i hrane su povećane su svim ljetovalištima na Jadranu pa tako i u Neumu, a Butigan kaže da je Neum opet povoljniji u odnosu na druge destinacije.

– Smještaj je skuplji od 10 do 15 odsto u odnosu na prošlu godinu zbog inflacije. Prema rezervacijama koje primamo, vidimo da to nije preskupo u odnosu na konkurenciju na Jadranu u Hrvatskoj. To je puno povoljnije. Popunjavaju se kapaciteti za ljeto i za 9. mjesec. Nije to nešto što naši gosti ne mogu priuštiti – rekao je, prenosi N1.

Ističe da cijene po kafićima, restoranima i fast-fudovima variraju, zavisno od toga šta želite i gdje konzumirati.

– U restoranima pizze se kreću od 12 do 15 KM kao i brza jela. Za četveročlanu porodicu za jedan dan u Neumu sa svim potrebno je između 150 i 200 eura – rekao je.

Ono što će pomoći razvoju turizma u Neumu je svakako put od Stoca do Neuma. Butigan ističe da pokazatelje značaja očekuju tek ove sezone.

– Ono što će nam koristiti i zbog čega će kvalitetniji gosti dolaziti je što više neće morati prelaziti dvije granice da bi došli do Neuma. Zanima nas dosta i razvoj Aerodroma u Mostaru jer je konekcija s tim aerodromom moguća. Imali smo upite s tržišta Rusije i slijetanje njihovog aviona na taj aerodrom, ali nisu imali mogućnost prelaska granice. Sada imaju – naveo je.

Poručuje kako “ne divljaju sa cijenama” i da veći broj turista iz stranih zemalja neće doprinijeti novom rastu cijena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79