Neum krcat, cijene iste kao lani

Da je protekli vikend bio prvi udarni ove turističke sezone najbolje su pokazale gužve koje su vladale na graničnim prijelazima. Turistički radnici u našem jedinom gradu na moru, Neumu, zadovoljni su. Tokom prethodna dva dana mnogi su spas od nesnosnih vrućina potražili uz more.

Hoteli puni

Tako je ovaj vikend, kako nam kaže Neumljanin Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice (TZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), samo nastavak dobrog turističkog trenda u predsezoni.

– Ova predsezona je puno bolja nego lanjska. Popunjenost smještajnih kapaciteta je na zavidnom nivou. Svi hoteli su skoro popunjeni jer, uz goste koji ovdje provode svoj godišnji odmor, dosta je i onih koji u Neumu borave zbog seminara i kongresa. Kada je riječ o privatnom smještaju, popunjenost je nešto slabija, ali sezona je, praktično, tek počela – govori nam Krešić.

Iako u Neumu, pogotovo u hotelima, ima priličan broj i stranih gostiju, ipak turistički radnici u ovom gradu su svjesni da tokom sezone dominiraju domaći gosti.

Cijene smještaja, ali i hrane i pića, kako nam potvrđuje Krešić, ostale su, uglavnom, na prošlogodišnjem nivou.

Najjeftinija opcija

Kada se uzmu u obzir dosta visoke cijene na Makarskoj rivijeri, za mnoge bh. građane je Neum najjeftinija opcija.

Tako apartman za četveročlanu porodicu u Neumu u trajanju od sedam dana s uključenim doručkom košta oko 800 KM. Također, noćenje u privatnom smještaju se i ove godine može naći po cijeni od 20 KM, a u pojedinim hotelima na bazi polupansiona moguće je odsjesti i za 64,50 KM.

– Turistički radnici su veoma zadovoljni. Sve ide u tom pravcu da će ovogodišnja sezona biti, ako ne bolja od prošlogodišnje, onda sigurno na istoj razini – poručuje Krešić.

Kafa od dvije do četiri KM

Cijene hrane i pića u Neumu su iste kao u ostatku BiH ili neznatno više. Tako kafa, uglavnom, košta dvije KM, dok je u nekim hotelima duplo skuplja.

Cijene sokova i piva se kreću od 2,5 do pet KM, a ručati se može i za 10 KM, koliko u pojedinim objektima košta pizza, kao i za sedam KM, koliko su, naprimjer, ćevapi.

Unajmljivanje ležaljki i suncobrana se kreće između šest i sedam KM, a parking po satu od 1,5 KM do dvije KM prenosi Avaz.

Srbin nasrnuo na suprugu nakon svađe, preminula je u bolnici

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79