Neuspjeli gradonačelnik postao novi HDZ-ov ministar: Sarajliju Davora Filipovića već ismijavaju

 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković predstavio je jučer troje novih ministara u Vladi Hrvatske, a među njima je i Sarajlija Davor Filipović koji će biti ministar privrede i održivog razvoja umjesto dosadađnjeg Tomislava Ćorića.

Odmah nakon što je Plenković predstavio nove ministre, u hrvatskoj javnosti se počelo špekulisati o kompetencijama Filipovića, a mediji ističu i da je njegovo imenovanje vjerovatno vraćanje usluge zbog žrtvovanja u kandidaturi za gradonačelnika.

Inače, Filipović je bio HDZ-ov kandidat za gradonačelnika glavnog grada Hrvatske na prethodnim izborima, a izgubio je od aktuelnog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

On je 38-godišnji profesor ekonomije je tokom rata napustio Sarajevo u kojem je rođen, a u Zagrebu je prije kandidature bio gradski vijećnik. Na izborima je dobio manje od 10 posto glasova što je bio razlog mnogima da ismiju tu kandidaturu.

Sada kada je postao ministar, on je ponovo došao u fokus javnosti. Savjetnik predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Julije Domac rekao je kako novog ministra nikada nije vidio u energetici, a da se cijeli život bavi tim poslom. Međutim, kazao je kako mu ipak treba dati priliku.

Ono što je posebno ljudima na društvenim mrežama bilo zanimljivo je jedna ranija izjava hrvatskog ministra Filipovića. On je za vrijeme kampanje za gradonačelnika ispričao jednu anegdotu iz života, odnosno prepričao je kako je čekao na crvenom svjetlu na semaforu dok se nije pojavio prvi čovjek da upali zeleno.

Kad sam prvi put došao u Ameriku, dobili smo jasnu uputu da se ne smiju kršiti pravila jer se može izgubiti stipendija. Kako je moja stipendija bila 35.000 dolara godišnje, pazio sam na svaki detalj, pa i na prelazak ulice. Tako sam jednom 15-20 minuta stajao na semaforu, nigdje nije bilo žive duše, dok se nije pojavio jedan čovjek i pritisnuo ono što mi danas imamo i upalilo se zeleno svjetlo. Međutim, 2002. godine nije bilo takvih semafora kod nas u Zagrebu, a ja sam se striktno držao pravila”, rekao je on to u martu prošle godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79