Foto: hercegovinainfo
Nevesinjac Veselin Šešlija u znak protesta opet prosipa mlijeko ispred zgrade Općine Nevesinje

Nevesinjac Veselin Šešlija u znak protesta opet prosipa mlijeko ispred zgrade Općine Nevesinje


Veselin Šešlija iz nevesinjskog sela Bratač već drugi put prosipa mlijeko ispred zgrade Općine Nevesinje, protestujući protiv postupaka lokalnog veterinara.

Šešlija tvrdi da zbog nesavjesnog i neodgovornog ponašanja veterinara svakodnevno mora proliti oko 100 litara mlijeka, jer mu nije omogućeno produženje mliječnog kartona, što mu onemogućava plasman mlijeka na tržište.

Veterinar Zoran Damjanac tvrdi da je sve urađeno po propisima i stoji iza svojih postupaka. Šešlija ima priliku za novo testiranje svojih krava za nekoliko dana, ali zbog narušenih odnosa i gubitka povjerenja, zahtijeva zamjenu veterinara.

Šešlija priznaje da su greškom pustili krave na ispašu kada je veterinar trebao obaviti neophodno testiranje na tuberkulozu, ali naglašava da je veterinar mogao završiti testiranje nakon ispaše, što nije želio učiniti.

“To je zbog vađenja krvi u krava, kontrola je bila nakon tri dana, brat je slučajno pustio krave na pašu dok sam ja nosio mlijeko na otkupnu stanicu, ja sam ga nazvao i zamolio da dođe navečer, da se to sve odradi, da bude u svom protokolu, da budemo zadovoljni, nisu htjeli doći. To je moja egzistencija, ja živim od toga. Ispred općine sam i neki dan prosipao mlijeko, policija mi je pisala kaznu, opet ću prosipati, ja neću odustati od ovoga, ja nisam nikakav kriminalac, hoću da živim od svog rada”, kaže Šešlija za Hercegovina.info.

Damjanac objašnjava da nije mogao čekati da se krave vrate s ispaše jer bi prošlo previše vremena za očitavanje rezultata.

“Na imanju dotičnog gospodina urađene su obavezne veterinarske mjere. Pošto čovjek, odnosno njegova farma daje mlijeko za javnu potrošnju, kod životinja je rađena bruceloza, glukoza i tuberkuloza. Ova tuberkulizacija se radi tako što se prvi dan ubrizga tuberkulin i poslije 72 sata se rade kontrolne reakcije. Na osnovu toga se ustanovi je li životinja pozitivna ili negativna, odnosno može li ili ne može davati mlijeko za javnu potrošnju. Dotični gospodin treći dan, poslije 72 sata nije ostavio životinje na imanju iz njemu znanih razloga, pustio ih je na pašu tako da mi nismo mogli očitati reakciju i samim time nismo mogli završiti tuberkulizaciju životinje”, ističe Damjanac.

Šešlija je izgubio povjerenje u veterinarsku ambulantu i zahtijeva zamjenu veterinara. Obraćao se Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske sa zahtjevom za zamjenu, ali mu je rečeno da je to nemoguće jer se veterinari certificiraju na pet godina i raspodijele na rejone.

Ista informacija je potvrđena i zastupnici liste Zapravdu o red u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Zagorki Grahovac, koja je problem iznijela na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS.

Negoslav Lukić iz Ministarstva poljoprivrede RS usmeno je obećao da će se pokušati naći kompromisno rješenje, no Šešlija ostaje kategoričan u svom zahtjevu za zamjenu veterinara.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija