Nevjerojatan propust suda, Daruvarac će moći pobjeći iz Hrvatske?

POSTOJI velika sumnja da su mjere opreza koje je protiv Darka Kovačevića “Daruvarca”, monstruma koji je gotovo na smrt premlatio 18-godišnju Lorenu, donio Općinski sud u Zadru donesene nezakonito, piše Zadarski.hr.

Mjere opreza donesene nezakonito?

Naime, 14. prosinca, kada je ”Daruvarcu” istekao šestomjesečni istražni zatvor, izvanraspravno Vijeće Općinskog suda u Zadru održalo je sjednicu na kojoj je, prema prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva, ”Daruvarcu” odredilo mjere opreza, odnosno mjere zabrane približavanja obitelji pretučene 18-godišnjakinje, zabranu napuštanja Zadra, te oduzimanje putovnice i osobne iskaznice. Izvanraspravno vijeće u sastavu sutkinje i predsjednice vijeća Ivane Parać Krišto, šefice Kaznenog odjela Ane Brkić i suca Ante Bačića odluku je tog dana donijelo iza 13 sati, iako je Daruvarčev pritvor istekao nekoliko sati prije, iza deset sati ujutro, točno u isto vrijeme kada je šest mjeseci prije uhićen zbog napada na mladu Zadranku.

Te činjenice, da donose mjeru opreza koja je zapravo supstitut za istražni zatvor, i to nakon isteka zakonskog roka za istražni zatvor, bili su itekako svjesni i sami suci, ali su je ipak donijeli kako bi ”Daruvarca” na slobodi koliko toliko zadržali pod mjerama nadzora. Iako za to, kako navodi Zadarski, nije bilo zakonskog pokrića, budući da je istražni zatvor iskonzumiran te nema osnova za donošenje mjera opreza!

”Daruvarčev” odvjetnik Andrej Korljan podnio je žalbu na sudsku odluku o mjerama opreza, ali njenu zakonitost nije htio komentirati. Bez komentara bio je i odvjetnik 18-godišnjakinje Milan Petričić.

”Daruvarac” može mirno otići u BiH gdje je rođen?

O potvrđivanju ili ukidanju mjera opreza odlučuje Županijski sud, trebao bi to napraviti u instruktivnom odnosno hitnom roku, ali u slučaju prekoračenja nema sankcija, što znači da je teoretski moguće da odluku donese tek iza 9. siječnja, za kada je sutkinja Mitra Meštrović zakazala nastavak suđenju ”Daruvarcu” za nanošenje teških ozljeda i prijetnju smrću 18-godišnjoj djevojci iz Zadra.

Ako dođe do ukidanja mjere opreza, što sugovornici Zadarskog smatraju vrlo izglednim, ”Daruvarac” bi bez ikakve zabrane mogao pristupiti žrtvi i njenoj obitelji, odnosno mogao bi se slobodno kretati i nesmetano napustiti Hrvatsku. Mogao bi, primjerice, mirno otići u BiH, gdje je inače rođen, i tako izbjeći nadzor hrvatskog pravosuđa i odgovornost za premlaćivanje.

Ako bi se ”Daruvarac” i u ovom trenutku, dok su izdane mjere opreza za koje postoji sumnja da su nezakonite, približi oštećenici ili njenoj obitelji, ili napusti Hrvatsku, ne bi snosio nikakve sankcije, piše Zadarski. Nove mjere bi mu se mogle izreći jedino u slučaju da ponovi prijetnje prema žrtvi ili njenoj obitelji.

Novi propust Općinskog suda u Zadru dodatno dovodi u pitanje kapacitiranost sudaca koji su trebali donijeti presudu u slučaju Daruvarac tijekom 95 dana, ali i sposobnost same predsjednice suda Ane Mišlov, odgovorne za zakonito i učinkovito funkcioniranje zadarskog Općinskog suda.

Suci i odvjetnici se međusobno optužuju zbog puštanja ”Daruvarca”

Naprotiv, u zadarskim pravosudnim kuloarima i dalje se vodi rat između sudaca i odvjetnika koji se međusobno optužuju zbog puštanja ”Daruvarca” na slobodu prije nego što je donesena prvostupanjska presuda, piše Zadarski. Iz sudačkog tabora državnom se odvjetništvu prebacuje zašto u trenutku kad su vidjeli da sud neće stići donijeti odluku prije isteka pritvora nisu na nekom od posljednjih ročišta predložili izmjenu optužnice u teže kazneno djelo, primjerice pokušaj ubojstva, čime bi se pritvor “Daruvarcu” automatski produljio na godinu dana. Iz odvjetničkih krugova odgovaraju da za takav manevar ODO nije imao pokriće u relevantnim činjenicama, jer bi u protivnom postupao protivno zakonu.

Zadarski.hr navodi da su dva neovisna sudska vještaka medicinske struke utvrdila da je pretučena 18-godišnjakinja imala obične teške tjelesne ozljede, da su te ozljede nastale od četiri do najviše pet zadobivenih udaraca niskog do srednjeg intenziteta i da su sve te ozljede nastale u vremenu manjem od dvije minute, a tvrde da je to zabilježeno i na nadzornoj videokameri u kafiću Chill Out. Tvrde i da je 18-godišnja djevojka sutradan, samo 12 sati nakon što je napadnuta, osobno došla u policiju i podnijela kaznenu prijavu protiv ”Daruvarca”, no tada nije navela da joj je glavom tukao u umivaonik. To je spomenula tek u istrazi kada je rekla da joj je glavom “par puta” udario u umivaonik, što izgleda ne odgovara medicinskom vještačenju.

Dva vještaka rekla da su ”Daruvarčevi” udarci bili srednjeg do slabog intenziteta?

”Daruvarac” je djevojku odvukao u WC i tamo se s njom zadržao oko pola sata. Djevojka je u kaznenoj prijavi navela da joj je pretraživao mobitel i SMS poruke te da je u jednom trenutku eksplodirao i počeo razbijati inventar toaleta. Djevojka je također rekla da mu je u svađi u toaletu udarila šamar te da mu je vratima prignječila prste, nakon čega je on poludio, odbacio je u vrata WC i počeo ga demolirati. Potom je potežući za kosu izvukao iz toaleta u prostor kafića i počeo je krvnički mlatiti, rukama i nogama. Sve ozljede, prema medicinskoj dokumentaciji, djevojka je zadobila u te dvije minute.

Neki odvjetnici pak sucu Šimiću predbacuju povezanost s ”Daruvarčevim” odvjetnikom Andrejem Korljanom. Naime, sudac Šimić je svjedočio u korist Korljanove supruge Nataše Erstić, inače bivše sutkinje Općinskog suda u Zadru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments