Nevjerovatan podatak: Duplo više PDV-a uplati Kanton Sarajevo od RS-a

Često čujemo od zastupnike iz RS-a na državnom nivou kako njih plaćaju građani RS-a, ali to nije u suštini tačno, smatra federalni parlamentarac Socijaldemokratske partije BiH, Irfan Čengić.

Čengić se osvrnuo na izjavu SNSD-ove državne zastupnice Snježane Novaković-Bursać u kojoj ona kaže kako ne želi da im se spočitava primanje plata jer njih, kako kaže, plaćaju građani RS-a.

“Ukoliko pogledate podatke Uprave za indirektno oporezivanje jasno se vidi da po iznosu uplata i potrošnje građani i privreda FBiH finansiraju državu BiH, FBiH, kantone, općine i gradove, i čak dio budžeta RS. Kanton Sarajevo skoro dva puta više PDV-a uplati nego cijela Republika Srpska, zapravo entitet RS uzme više nego što uplati u budžet, tako da teza koju Bursać iznosi je potpuno pogrešna”, kaže on.

Slaba potrošnja građana RS-a najbolje govori koliko su vlasti RS-a uništili ekonomski taj entitet koji nemaju potrošnju kao jedan kanton u FBiH, dodaje.

“Zapravo vitalni interes građana RS je jala državna UIO jer tako gradani RS i zaposleni iz RS-a u državnim institucijama imaju više novca. Primjer jedan uplata iz 2019.godine u BiH je uplaćeno 7,9 milijardi KM, od čega je RS uplatila svega 1,7 milijardi KM, a sam Kanton Sarajevo 3,4 milijarde KM. Od ukupnih 7,88 milijardi KM prikupljenih indirektnih poreza godišnje, firme iz Federacije BiH uplate 5,99 milijardi KM odnosno 76% cjelokupnog prihoda”, kaže on.

Međutim, u raspodjeli tih sredstava, Federacija BiH – nakon odbitaka finansiranja državnih institucija i minimalnih rezervi (iz kojih se vrši povrat PDV-a firmama) – prihoduje 3,46 milijardi KM, što je razlika ili “minus”, 2,5 milijardi KM.

“Komparacije radi, firme iz RS-a, uplate 1,748 milijardi KM, a nakon spomenutih odbitaka, RS-u na raspolaganju ostaje 1,734 milijarde KM – gotovo identičan iznos koliko su joj i prihodovale firme. To znači, da između ostalog, subjekti iz Federacije BiH snose teret finansiranja cjelokupnog državnog nivoa vlasti u iznosu od 750 miliona KM, zatim cjelokupan povrat PDV-a firmama iz RS-a u iznosu od 358 miliona KM, kao i Brčko Distrikta u iznosu od 39,9 miliona KM. Također, Federacija BiH snosi i teret razlike između prihoda i rashoda Brčko Distrikta u iznosu od 50 miliona KM. Dodatno, u duhu već poznate priče o akcizama na gorivo, dio namjenjen za cestogradnju (putarina), od ukupno prikupljenih 651 milion KM, 559 miliona se prikupi u Federaciji BiH, a kroz raspodjelu se vrati samo 273 miliona KM”, navodi on.

U 2019. godini, u BiH prikupljeno je ukupno 7,882 milijardi KM indirektnih poreza, koji su u nadležnosti BiH.

“Od ovoga iznosa, u FBiH je prikupljeno, 5,991 milijardi KM, u RS-u 1,748 milijardi KM, a u BD-u 142 miliona KM. Obzirom da su dogovoreni privremeni koeficijenti raspodjele (64.26% FBiH, 32.19% RS i 3.55% BD), svi prikupljeni prihodi, osim posebne takse (putarine) na naftne derivate, dijele se prema prema ovim koeficijentima. Prihodi od posebne takse (putarine), dijele se na način da se 10% sredstava čuva kao rezerva za poravnanje, a ostatak se dijeli prema koeficijentima 59% FBiH, 39% RS i 2% BD”, naveo je Čengić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79