Nevjerovatni podaci: Privreda Srpske povećala dobit i smanjila gubitak u godini korone

Zvuči nevjerovatno ali je istinito – prva je reakcija na finansijski rezultat privrednih društava u Republici Srpskoj tokom prošle godine, koju je obilježila pandemija.

Naime, po podacima koje smo dobili iz Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS, naša privreda je, sudeći po onome što su prikazali u finansijskim izvještajima za 2020. godinu, imali bolji ukupan rezultat nego u 2019. godini!

Privredna društva su prošle godine povećala ukupnu zaradu i smanjila ukupan gubitak. Tako je neto dobit privrednih društava u prošloj godini ukupno iznosila oko 1,9 milijardi KM, što je za oko 76,5 miliona više nego godinu prije.

S druge strane, gubitak je manji za čak 43,4 odsto i na kraju prošle godine iznosio je oko 343,6 miliona konvertibilnih maraka.

Nije moglo gore od 2019.

Finansijske izvještaje o poslovanju u 2020. godini predala su 10.296 privrednih društava registrovanih u Republici Srpskoj.

– Sve je tačno – kaže za Srpskainfo Pero Ćorić, direktor Privredne komore Republike Srpske.

On, međutim, napominje da je uporedna, 2019. godina, bila negativna po svim poslovnim parametrima, počevši od smanjenog fizičkog obima proizvodnje do pada izvoza i uvoza.

FOTO: PKRS/RAS SRBIJA
FOTO: PKRS/RAS SRBIJA

– Počekom 2020. godine se osjetio blagi oporavak nakon čega je naišao krizni period zbog pandemije na šta niko nije bio spreman. U početku je bilo problema u transportu roba i određivanju koridora zbog čega se potrošilo mjesec dana. Faktički je sve stajalo. Evropska unija se organizovala tako da je zatvarala određene privredne djelatnosti, dok je prednost dala industriji da radi. Posljednji kvartal 2020. je bio pogotovo dobar, gdje su gotovo svi u RS koji su izvozno orijentisani, napravili dobre rezultate. Kada ih uporedimo s lošom 2019. godinom, onda dobijemo ovaj finansijski rezultat o kojem govorimo – objašnjava Ćorić.

Mala preduzeća u problemu

Dodaje da su finansijske rezultate privrednih društava analizirali u Privrednoj komori RS, koja svake godine organizuje manifestaciju „Najuspešniji u privredi“. Ona je ove godine trebalo da bude organizovana 31. marta, ali je na čekanju zbog epidemiološke situacije.

– Ono što je evidentno iz finansijskih izvještaja je to da su srednja i velika preduzeća imala dobre poslovne rezultate, a pod dobrim podrazumijevamo da nisu imala neke značajnije padove, veće od deset odsto. Dakle, srednja i velika preduzeća su uspešno prebrodila krizu – ističe Ćorić.

Nažalost, mala  preduzeća, uglavnom ona koja zapošljavaju između 10 i 20 radnika, imala su značajnije padove. A riječ je uglavnom o uslužnim djelatnostima poput trgovine i ugostiteljstva.

– Kod njih se bilježi i pad zaposlenih i pad prometa. Razlog za to je što su oni oslonjeni na domaće tržište; to su preduzeća koja rade za velike i čim izgube dva-tri posla to je za njih veliki udar – objašnjava Ćorić.

Prosječna plata

Navodi da se parametri mogu posmatrati iz više uglova, pa tako, kako kaže, statistika pokazuje da je prosječna plata u RS skoro 1.000 KM.

– Oni koji su ostajali bez posla prošle godine su oni s najmanjim primanjima, dok su oni koji imaju najveće plate, a tu mislim i na javni sektor, dalje nastavili da primaju takve plate. Zbog toga smo došli do prividnog povećanja prosječne plate. Uglavnom, preživjelo se, ali su mali najteže prošli – ističe Ćorić.

Dodaje da se oporavak privrede osjeća i u ovoj godini, ali da je najgora neizvjesnost zbog pandemije.

– Na prvom mjestu je zdravlje, ali moramo posvetiti punu pažnju prerađivačkoj industriji, iz čega će se sigurno nešto skupiti za ugrožene grane – trgovinu, ugostiteljstvo i turizam – zaključuje Ćorić.

Kredit za preživljavanje

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da je njegova firma „Krajina klas“ uzela milion KM kredita da „preživi“ prošlu godinu.

– Mi izvozimo otprilike sedam odsto proizvoda, a ostalo prodajemo na domaćem tržištu. Imali smo pad prometa jer je država faktički dva mjeseca bila zatvorena. S druge strane su nam troškovi ostali isti, pa smo bili primorani da podignemo kredit – kaže Trivić.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Potvrđuje da su privredna društva izvozno orijentisana u godini pandemije poslovala bolje nego prije.

– Neke moje kolege iz drvne industrije su radile više nego ikada. Takođe, i metalska industrija je bolje radila jer su kompanije iz Evropske unije tražile zamjenske partnere zbog poremećaja sa snabdijevanjem na tržištu – kaže Trivić.

Smatra da je za očekivati da se taj trend nastavi.

Po podacima Zavoda za statistiku RS, u prvom kvartalu prošle godine zabilježen je rast BDP od 1,5 odsto, dok je u preostala tri bio pad, a najmanji je bio u posljednjem – 2,4 odsto.

Četiri miliona KM za podsticaje

Vlada RS je prošle sedmice usvojila uredbu za pomoć privredi iz oblasti prerađivačke industrije. Ove godine za te namjene biće izdvojeno četiri miliona KM u cilju nastavka kontinuirane pomoći prerađivačkoj industriji, koja je nosilac razvoja privrede RS.

Za projekte koji budu do 250.000 KM omogućen je podsticaj do 50.000 KM, a preko te vrijednosti ide podsticaj iz budžeta veći od 50.000 KM. Javni poziv za kompanije iz oblasti prerađivačke industrije treba da bude raspisan uskoro i biće otvoren 30 dana kako bi se svi zainteresovani upoznali sa sadržajem uredbe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79