Nevjerovatni podaci: Za 20% više preminulih od rođenih u BiH!

Sudeći prema demografskoj slici, BiH iz godine u godinu upada u sve dublju krizu. Statistike bilježe sve manji broj novorođenčadi, a sve više preminulih u FBiH, što se može okarakterizirati kao jedna u nizu posljedica uvijek aktuelne političke i ekonomske krize u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH.

Šta pokazuju podaci?
Prema podacima Federalnoga zavoda za statistiku, tokom godine dana, tačnije, od oktobra prošle do septembra ove godine, ni u jednom kantonu nije zabilježen veći broj novorođene (živorođene) djece u odnosu na broj preminulih. Najviše djece u promatranom razdoblju rođeno je prošle godine u oktobru – 1606, dok je april ove godine zabilježio rekordan broj preminulih – 3891. Kako je ljeto omiljeno razdoblje mladima za stupanje u bračnu zajednicu, potvrdili su podaci Federalnoga zavoda za statistiku u kojima stoji kako je naviše sklopljenih brakova bilo u upravo u julu i augustu.

Promatrajući posljednju objavljenu statistiku koja oslikava stanje u većem bh. entitetu, vidljivo je kako je u FBiH rođeno 1554 djece, među kojima je bilo 813 dječaka, a 741 djevojčica. Najveći rast broja stanovnika, odnosno najviše djece rođeno je u SK-u – 380, zatim TK-u – 303 te ZDK-u, u kojem je u septembru rođeno 300 djece. Po broju živorođene djece slijedi SBK, u kojem je rođeno 167 djece, HNK sa 140, dok je u ZHK-u rođeno 76 djece u septembru. Dr. Vajdana Tomić, predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB-a Mostar, nedavno je za Večernji list kazala kako se u ovoj godini očekuje veći broj poroda u odnosu na prošlu godinu te da je u porastu broj blizanačkih trudnoća. No, iako broj novorođenčadi ulijeva nadu u svjetliju budućnost, ta slika vrlo brzo pada u drugi plan kada se pogleda statistika koja prikazuje broj preminulih u jednom mjesecu.

Kako je prikazano u podacima, broj preminulih znatno je veći od broja novorođenih. U septembru je preminulo 2187 osoba, među kojima 1110 muškaraca te 1077 žena. Čak 36 osoba životnu bitku izgubilo je nasilnom smrću. Najviše osoba preminulo je u SK-u – 472, TK-u – 406, ZDK-u – 353, a u USK-u je preminulo 247 osoba. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu preminule su 224 osobe, a u ZHK-u 79, gdje je ujedno zabilježen najmanji prirodni prirast (3).

Sklopljeni brakovi
Podatak koji je malo pozitivniji je broj sklopljenih brakova, koja su u promatranom mjesecu bila 1194, dok je 118 brakova razvrgnuto. U Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu sklopljeno je po 288 brakova, Hercegovačko-neretvanskom 127, dok je u Posavskom kantonu sklopljeno najmanje brakova – samo 10.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79