Nevjerovatno: Konaković “zamolio” GP da nezakonito postupi. Oštetio je državu za hiljade KM

Foto: Klix

Stotinjak Bahreinaca ostalo je duže u Bosni i Hercegovini nego što bi smjeli, ali su mnogi od njih prošli nekažnjeno jer je ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković odlučio oštetiti državu BiH za hiljade KM.

Naime, proteklog četvrtka, 7. septembra, na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu veća grupa Bahreinaca je krenula napustiti BiH, ali je na pasoškoj kontroli otkriveno da su se oni nalazili u BiH u periodu kada im je za to potrebna viza.

Vize su im bile potrebne još od 1. septembra, a sve se dešavalo sedam dana poslije.

Postupajući po zakonu, pripadnici Granične policije su im izdali prekršajne naloge u iznosima od 300 KM po jednom prekoračenom danu boravka, a oni su bili u mogućnosti odmah platiti 50 posto iznosa (150 KM) što su i uradili. Kako nezvanično saznaje Klix, grupi se “progledalo kroz prste” pa nisu svima uručeni prekršajni nalozi.

Služba za poslove sa strancima im je izdala naloge o napuštanju države umjesto nalog o protjerivanju s obzirom da su Bahreinci pokušali objasniti da nisu znali da su ostali duže nego je dozvoljeno.

Kako saznaje Klix, u sve se “umiješao” i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković koji je nakon negodovanja Bahreinaca na aeodromu uputio molbu Graničnoj policiji BiH da postupe suprotno zakonski okvirima na način da Bahreince koji su ušli u BiH do 31. augusta tretiraju kao strance koji mogu boraviti u našoj zemlji do 90 dana te da nesmetano napuste BiH (bez izdavanja prekršajnih naloga zbog prekoračenja broja dana u viznom režimu).

Vijeće ministara BiH je ranije, u julu ove godine, za državljane Kraljevine Bahrein od 1. septembra 2023. godine odredilo uvođenje viznog režima zbog usklađivanja vizne politike Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79