Nevjerovatno: Ovo je direktor izgradnje dvorane u Mostaru čija gradnja traje 30 godina…

Priča stara tri decenije: Hoće li se nakon izbora i formiranja Gradskog vijeće nastaviti gradnja sportske dvorane u Mostaru

Priča o gradnji mostarske sportske dvorane traje više od 30 godina, a kraj joj se još ne nazire.

Nakon što su krajem prošle godine održani izbori za Gradsko vijeće Mostara ostvaren je prvi preduvjet za nastavak gradnje no i dalje je najveća prepreka završetku tog projekta nedostatak novca.

– Grad Mostar ima revidirani projekt sportsko-kulturnog centra i Studiju ekonomske opravdanosti na temelju koje su smanjeni gabariti dvorane. Zbog činjenice kako nismo imali Gradsko vijeće, Grad Mostar nije se mogao kreditno zaduživati, a kako je riječ o kapitalnoj investiciji dovršetak izgradnje dvorane nije se mogao financirati iz budžeta Grada Mostara – naveo je Grad Mostar u svom odgovoru na pitanje hoće li se nakon formiranja novog Gradskog vijeće nastaviti gradnja sportske dvorane.

Iz gradske uprave dodaju kako očekuju da će novo Gradsko vijeće, u skladu sa predizbornim obećanjima, uskoro nastaviti s realizacijom projekta.

Sve je počelo 1985. godine kada je izliven kamen temeljac. Gradnja je zaustavljena 90-ih godina uslijed ratnih sukoba, a 2008. godine porušena je stara konstrukcija i krenulo se ispočetka.

Direktor Direkcije za izgradnju sportske dvorane u Mostaru Edin Prašo kazao je Feni kako je u taj objekt dosad investirano oko 15 miliona maraka te je izgrađeno oko 28.500 kvadratnih metara.

– Proces izgradnje zastao je zbog činjenice što nemamo izabrane strukture grada i stabilno finansiranje, pa su i donirana sredstva bila jako oskudna. U tom smislu cijeli proces se razvukao na više godina. Radi se o objektu s planiranih 50.000 kvadratnih metara, što je ogromna kvadratura koja se ne može svladati s malom investicijom – kazao je Prašo.

Istaknuo je kako se gradanja, kada bi se zatvorila finansijska konstrukcija, mogla završiti u roku od godinu i pol dana. No da bi Mostar konačno dobio reprezentativan sportski objekt potrebno je osigurati više od 30 miliona maraka.

Viši sportski menadžer u Sportskom savezu Grada Mostara Dženan Šuta istaknuo je kako je za mostarske sportske kolektive od velikog značaja dovršetak izgradnje sportske dvorane.

– Mostarski sportaši svojim su rezultatima više puta dokazali da zaslužuju jednu takvu dvoranu i jednostavno, za rezultat više i jedan motiv više, ovom gradu i njegovim sportašima to je potrebno – kazao je Šuta.

U gradu, po njegovim riječima, djeluje stotinjak sportskih kolektiva i svi oni muku muče s adekvatnim prostorom za treniranje.

– U redovnim sistemima natjecanja na nivou Bosne i Hercegovine 65 je aktivnih klubova koji koriste postojeće sportske dvorane, ali opet ponavljam, sigurno bi puno značilo kada bi se gradska dvorana završila i izgradila, jer bi se sportaši mogli više posvetiti postizanju rezultata. Najveći problem današnjih kolektiva je nedostatak adekvatnog i dovoljnog broja termina za redovne trenažne aktivnosti – naveo je Šuta.

Istaknuo je kako se pažnja treba usmjeriti i na gradnji školskih sportskih dvorana.

– Znamo da se nastava tjelesnog i zdravstvenog odgoja odvija u jako složenim ili u nikakvim uvjetima u pojedinim školama. Izgradnjom tih školskih dvorana podigli bi, prije svega, nastavu zdravstvenog i tjelesnog odgoja na veći nivo i ona bi bila puno kvalitetnije organizirana, a učenicima osnovnih i srednjih škola također bi omogućili pristup tim dvoranama. Vjerujem da bismo tako zainteresirali naše mlade da se bave sportom, ali također u vrijeme kada nema nastave, te iste dvorane koristile bi se za trenažne aktivnosti omladinskih selekcija mostarskih kolektiva – istaknuo je Šuta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79