NEVJEROVATNO: Zagreb u gradskoj administraciji zapošljava triput više ljudi nego London

Društvenim mrežama širi se fotografija koja slikovito opisuje razlike između Grada Zagreba i Londona, odnosno kojom se usporedbom broja stanovnika u tim gradovima te broja zaposlenih u gradskoj administraciji želi ukazati na prevelik broj zaposlenih u Gradu Zagrebu.

Fotografiju Facebook objave na koju nas je upozorio čitatelj, a kojeg je zanimalo jesu li ti podaci točni, donosimo niže:

Podaci objavljeni na fotografiji nisu precizni, iako je trend na koji se njome želi ukazati točan.

Sredinom 2018. godine, prema procjenama Nacionalnog statističkog ureda Velike Britanije, na području Londona živjelo je nešto više od 8,9 milijuna osoba. U isto vrijeme, prema procjenama Državnog zavoda za statistiku na području Zagreba živjelo je nešto više od 804,5 tisuća građana.

Londonska gradska uprava svakih šest mjeseci objavljuje izvještaj o radnoj snazi. Prema tom dokumentu, krajem rujna prošle godine u gradskoj upravi u Londonu bilo je zaposleno 1074 službenika, a osim njih za gradsku upravu je radilo i 97 agencijskih radnika. Brojka koja se na fotografiji spominje odnosi se na broj zaposlenih u londonskoj gradskoj upravi krajem rujna 2018. godine.

Greater London Authority (GLA), kojeg se naziva i City Hall, tijelo je regionalnog upravljanja Londonom. Izvršnu vlast GLA čini gradonačelnik i Skupština i odgovoran je za stratešku upravu gradom te „koordinira“ lokalnu upravu, odnosno 32 londonska okruga (London boroughs) koji imaju svoju administraciju te za korporacijski City. Kako je GLA najbliži modelu upravljanja koji se primjenjuje kod nas koristili smo ga za usporedbu s gradom Zagrebom.

U gradskim upravnim tijelima Grada Zagreba, kako nam je odgovoreno na upit, trenutno je zaposleno oko 3200 službenika i namještenika prenosi Faktograf.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79