Nevladine organizacije i poslovni subjekti traže zabranu rada DVD Blagaj

Nevladine organizacije i poslovni subjekti traže zabranu rada DVD Blagaj


Nevladine organizacije i poslovni subjekti s područja Mjesne zajednice Blagaj uputili su Ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNK, Federalnom štabu civilne zaštite, Štabu civilne zaštite Grada Mostara, Štabu civilne zaštite HNK i Policijskoj stanica Mostar Jug zahtjev za izricanje trajne mjere zabrane obavljanja djelatnosti udruženju Dobrovoljnom vatrogasno društvo (DVD) Blagaj na Gradskom području Mostar Jugoistok.

Kao jedan od razloga navode da je DVD 11. aprila “radilo dezinfekciju hlorom najfrekventnijih ulica u Blagaju počevši od 18 sati, prije policijskog časa, dok se veliki broj djece nalazio u dvorištima ili su šetali sa svojim roditeljima”.

Također, kako navode, na ulicama i dvorištima su se nalazili i drugi građani.

– Ovim činom, DVD Blagaj je ugrozio zdravlje velikog broj stanovnika MZ Blagaj, o čemu su građani odmah upoznali Policijsku stanicu Mostar-Jug i Operativni centar civilne zaštite. Dezinfekcija je rađena bez naloga Štaba Civilne zaštite Grada Mostara i u nedozvoljeno vrijeme, čime su dodatno ugrozili zdravlje svih građana MZ Blagaj čime čine elemente kaznenoga djela – naveli su.

Za tu aktivnost, tvrde oni, traži se i naknada.

– Dezinfekciju koju rade mimo planova Štaba CZ Grada Mostara u pojedinim dijelovima Grada Mostara nezakonito naplaćuju svoj rad direktno od građana- ističu u zahtjevu.

POGLEDAJ GALERIJU

Svakodnevnim aktivnostima, tvrdi se dalje u zahtjevu, narušavaju sistem civilne zaštite u Gradu Mostaru, jer na Gradskom području Mostar Jugoistok već djeluje Dobrovoljno vatrogasno društvo-gradskog područja Mostar Jugoistok kao jedino legitimno i prepoznato od Štaba civilne zaštite Grada Mostara.

– S obzirom na to da DVD Blagaj nezakonito u vremenu pandemije koronavirusa (COVID-19) mimo planova štabova CZ nezakonito radi dezinfekciju, narušava sistem civilne zaštite, programe zaštite i spašavanje, unosi nemir i narušava zdravlje građana u Gradskom području Mostar Jugoistok, tražimo hitno poduzimanje odgovarajućih koraka kako bi se ovom Društvu trajno zabranilo obavljanje djelatnosti na Gradskom području Mostar Jugoistok – stoji u upućenom dopisu.

Nadležne institucije pozivaju da uskrate bilo kakvo finansiranje nezakonitog i nelegitimnog udruženja DVD Blagaj, jer se, dodaju, radi o privatnom udruženju, a ne udruženju koje može obavljati poslove zaštite i spašavanja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija