Nevolje malinara srebreničke regije: Zabrinjava slab rod i nedostatak berača

Ako vremenske prilike budu povoljne, berba ranih sorti maline u srebreničkoj regiji, koja obuhvata općine Bratunac, Miliće i Srebrenicu, počinje za petnaestak dana.

Puni rod

I pored najave da će otkupna cijena maline za pola marke biti veća od prošlogodišnje, proizvođači, ni ove sezone ne mogu računati na dobru zaradu, jer je rod na mnogim plantažama znatno slabiji od prošlogodišnjeg.

Predsjednik Udruženja malinara srebreničke regije “Vilamet” Ljubiša Alempić kaže da zasadi nisu u dobrom stanju, naglašavajući da je na području ove regije ovih dana gotovo nemoguće vidjeti malinjak u punom rodu.

Berba uskoro počinje - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Berba uskoro počinje Foto: S. Smajlović

– Sezona nije obećavajuća. Rod će sigurno podbaciti u odnosu na posljednje dvije godine, s tim da očekujemo skok otkupne cijene. Za sada postoje naznake da će pojedini hladnjačari kilogram maline plaćati oko tri marke plus poticaj. I ako bude tako, zarada će zbog umanjenog roda, porasta troškova proizvodnje i prijevoza biti minimalna – smatra Alempić.

Dnevnica 50 KM

Kaže da je nedostatak radne snage u jeku berbe ozbiljan problem s kojim se suočavaju ovdašnji, ali i svi bh. malinari.

– Mnoge porodice otišle su u inozemstvo i malo je ljudi na čiji angažman možemo računati tokom berbe. Berači koji su ostali i koji su spremni da rade zahtijevaju znatno veće dnevnice. Prosječna dnevnica prije dvije godine bila je 30, a sada berači traže i 50 maraka, plus hranu i prijevoz do plantaža – kaže Alempić za Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79