New York Times: Vučić je ubacio Belivuka na tribinu

Američki “New York Times”, jedan od najstarijih dnevnih listova u Sjedinjenim Američkim Državama, bavio se temom mafije u srbijanskom fudbalu i povezanosti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije sa njom.

Ime Veljka Belivuka i njegove organizacije optužene za činjene brojnih zlodjela – od trgovine drogom preko iznuđivanja do mučenja i ubijanja – stiglo je i do američke štampe, a novinar Andrew Higgins je u obimnom tekstu na portalu čitaoce upoznao sa svim što se proteklih nedjelja dešavalo oko FK Partizan, prenosi Nova.rs.

Posebnu pažnju Higins je posvetio takozvanom bunkeru na stadionu u Humskoj koji je Belivukova ekipa koristila kao svoje prostorije:

“Spoljašnji zid je obojen u crno i bijelo, uz ispisano ime koje navijači ovog tima koriste – ‘Grobari’. Ime je dobro zasluženo. Srpski fudbalski navijači, bar oni koji su period pandemije iskoristili da se nabiju pod bučnu južnu tribinu Partizanovog stadiona, i njhovi podjednako anarhični rivali iz Crvene zvezde, imaju dugu reputaciju u ekstremnom nasilju”, stoji u uvodnom dijelu teksta.

Potom je podsjetio da je 14 navijača Partizana osuđeno nakon smrti navijača francuskog Tuluza Brisa Tatona koji je stradao 2009. godine nakon napada od strane navijača Partizana, kao i na to da su navijačke frakcije Partizana i Crvene zvezde postale “snažna sila na ulici”. Dalje se novinar NYT osvrnuo i na Belivukovo hapšenje, konferenciju koju je predsjednik Aleksandar Vučić zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom održao, a na kojoj su pokazane fotografije unakaženih tijela za koje postoji sumnja da su žrtve Belivukove ekipe.

Higgins se zapitao gdje leži veza između Belivuka i aktuelne srpske Vlade.

“Fudbalske huligane u Srbiji kontroliše država, i oni rade ono što im država kaže da bi trebalo da urade”, rekao je za “New York Times” predsjednik fudbalskog sindikata “Nezavisnost” Mirko Poledica.

Higgins je dalje podsjetio na riječi premijerke Srbije Ane Brnabić da je “Belivuk bio daleko od Vučićevog partnera”:

“Imam pozdane informacije da mu je život bio ugrožen. Jasno je da su kriminalni klanovi razvili snažnu vezu sa bezbednosnim strukturama. Mafija ne bi bila toliko snažna bez podrške”, podsjetio je Higgins na reči Ane Brnabić.

Razlog je – strah:

“Naši političari se plaše stadiona i njegove snage. Znaju da sve sa tribine može da se lako prenese na ulicu. Žele kontrolu.”

Na Poledicu se nadovezao i Vladimir Vuletić, doskorašnji potpredsjednik FK Partizan.

“Belivuk i Sale Mutavi, koji je ubijen, su tribinu Paritzana preuzeli nedugo pošto je Vučić 2014. postao premijer, i počeli su da tuku sve koji su pjevali protiv njega”, rekao je Vuletić.

Na kraju, Higgins je zaključio:

“Obični navijači Partizana nikada ga nisu prihvatili kao svog, već kao nekog ubačenog kog je Vučić ubacio kako bi diskreditovao tribinu navijača njegovog najvećeg rivala”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79