Regija BiH Nezadovoljni korisnik Telemach-a: Proganjaju nas utjerivači dugova

Nezadovoljni korisnik Telemach-a: Proganjaju nas utjerivači dugova

Problemi koji su nastali početkom godine, kada je dobavljač TV i internet usluga Telemach bez ikakve najave ukinuo svojim korisnicima kanale Arena sporta, nisu riješeni, zapravo, dobili su novi oblik.

Ovaj Telemachov postupak ombudsman za zaštitu potrošača Saša Marić nazvao je “najgrubljim kršenjem prava potrošača”, te ih je savjetovao da svoje nezadovoljstvo mogu iskazati na legalan način – odnosno da imaju puno pravo da predaju zahtjeve za raskid ugovora u roku od mjesec.

– Jedan od onih koji je to učinio sam i ja. Ubrzo sam dobio fakturu Telemacha za preostalih pet mjeseci do isteka ugovora, koji se pozvao na odluku RAK-a, prema kojoj su sve učinili u skladu sa zakonom. Krajem prošle sedmice sam kontaktiran od strane firme McGrath i Arthur d.o.o. kako bih izmirio svoj dug prema Telemachu. Nakon što sam objasnio da ne smatram da sam dužan, rečeno mi je kratko da će me Telemach tužiti – sadržaj je maila nezadovoljnog korisnika Telemachovih usluga Ismira Pandže, koji je poslao Faktoru.

Postavio je i pitanje “da li Telemach ponovo krši prava potrošača, ili ih s pravom još i proganjaju utjerivači dugova za dio ugovora u kojem nisu, s punim pravom, ni koristili uslugu?”

Odgovorio mu je ombudsman Marić.

– Nama je došlo stotinjak upita poput ovog. Odgovorili smo im da su skladno preporuci zakon i podzakonski akti prekršeni od strane Telemacha. Ne možemo prejudicirati rad sudstva, no evidentno je da je Telemach prekršio uvjete poslovanja, prestao isporučivati uslugu, a nastavio onima koji nisu raskinuli ugovore naplaćivati isti iznos računa. Telemach putem raznih agencija za naplatu dugova sada nastoji naplatiti uslugu koju nikad nije isporučio – kazao je Marić.

Nezadovoljni korisnik Telemachovih usluga Pandžo skrenuo je i pažnju da je Amela Odobašić iz RAK-a potpisala obavijest od 27.1.2021. u kojoj se utvrđuje da je Telemach ispoštovao sve propise i zakone, pa i one “obaveze propisane Pravilnikom 79/2016 i Općim uvjetima poslovanja u slučaju izmjena programske liste”, tako što je o prestanku emitovanja Arena sport kanala obavijestio korisnike “na svojoj zvaničnoj stranici dana 31.12.2020. godine, svom info kanalu…”.

– Ne znam samo kako gospođa ima retroaktivni uvid u info kanal i šta je na njemu emitovano 31.12.2020, ali i u vijestima na stranici Telemacha uopće nema obavijesti na spomenuti datum (screenshot u prilogu), osim čestitke za Novu godinu dan prije.

U konačnici, dolazimo do zaključka da operator može vršiti neograničene promjene programske šeme, a bez ikakvih promjena obaveza korisnika prema istome. Doslovno, može ostaviti jedan kanal, na kojem će kameru okrenuti u nebo, a da obaveza korisnika za redovno plaćanje ostaje do kraja ugovora, u punom iznosu. To nam poručuje i sramotna obavijest gospođe Odobašić – naglasio je Pandžo.

Pitali smo ombudsmana Marića da objasni i nastalu situaciju s RAK-om.

– Što se tiče RAK-a, dopis koji je došao potrošačima dva dana prije isteka roka žalbe je veoma indikativan i isti na ovako veliku (što brojem ljudi, što medijskom aktivnošću) žalbu potrošača nije potpisan od strane direktora, već pomoćnika, što ostavlja prostor za spekulacije – objasnio je Marić.

Iako je u više navrata na ovu temu pokušavao razgovarati sa čelnim ljudima iz Telemacha, to se nikada nije dogodilo.

– Telemach se instituciji nikad nije javio. A oni i dalje osim općenitog maila nemaju drugi kontakt i općeg telefona – istakao je Marić za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM