Nezadovoljni ugostitelji: “Radnike ćemo poslati na biro, tamo će imati 350 KM, a Vlada im sad daje 200 KM”

Mirnim okupljanjem ispred zgrade Kantona Sarajevo (KS), sarajevski ugostitelji danas su ponovno izrazili nezadovoljstvo najavljenim mjerama nadležnih vlasti.

Neslaganje s najavljenim mjerama izrazili su u ime Udruženja ugostitelja KS – Adil Šurković i Emir Karić, kao i Denis Stojnić, koji su saglasni da ne mogu prihvatiti, kako su naveli “sadaku u obliku minimalnih plaća”.

Lockdown u Sarajevu može trajati i do mjesec

Istovremeno, naveli su kako su “izvarani na federalnom i prodani na kantonalnom nivou”, te pozvali ugostitelje i male privrednike da svi odjave radnike i proslijede ih na biro, te pokrenu tužbe za naknade štete koju su pretrpjeli zbog mjera uvedenih nakon proglašenja pandemije prenosi Avaz.

Predstavnici ugostitelja napominju da su već godinu dana u nekoj vrsti polu-lockdowna, te da rade s jedva 30 posto kapaciteta, poručivši da to što je KS izdvojio za saniranje stanja u ugostiteljstvu nedovoljno i neprihvatljivo, te da ta “simbolična sredstva” treba proslijediti zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji odbrane od koronavirusa.

Upozorili su da jedino što im je preostalo jeste “ključ u bravu do daljnjeg”, izražavajući nezadovoljstvo polovičnim mjerama koje su na snazi, te podsjećajući da su oni zagovarali potpuni lockdown na nivou cijele BiH.

Inače, danas je Skupština KS održala hitnu sjednicu u online formatu, na kojoj je, među ostalim, razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, po hitnom postupku.

– Zbog pogoršane epidemiološke situacije u KS, izmjenama ovog zakona koje je Vlada ponudila, omogućeno je da se isplati odšteta svim onima kojima se odlukom Vlade zabranjuje rad, tačnije ugostiteljima. Zbog toga smo napravili paket pomoći, koji ćemo moći realizirati kroz Budžet – poručio je tim povodom kantonalni premijer Edin Forto.

– Planirali smo da jedan manji broj nas dođe pred zgradu Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo. Znamo da će danas biti razmatran prijedlog zakona prema kojem bismo svi mi kojima je zbog širenja zaraze koronavirusa onemogućen rad dobili adekvatno novčano obešetećenje. Mi smo poslali naše zahtjeve Skupštini i očekujemo da se prihvate. U suprotnom slijede protesti – kazao je jutros Amar Trbović u ime Udruženja ugostitelja KS.

– Ne želimo mizeriju koju nam želi dati Vlada KS. Dajte novac KCUS-u i Općoj bolnici, ljudima koji se bore protiv korone. Mi ćemo radnike poslati na biro, tamo će imati 350 KM, a Vlada im daje 200 – kaže Adil Šurković.

Neki su ipak isticali da će mjerama Vlade KS radnici dobiti oko 300 maraka. Kako god bilo, oni nisu zadovoljni, smatraju da obeštećenje zbog lockdowna nije adekvatno.

“Radnik mora biti prijavljen najmanje 8 mjeseci, da bi imao pravo na naknadu od 377 KM. I to samo na 3 mjeseca pomoći. A Vlada Kantona Sarajevo je ponudila pomoć samo 200 KM za pola mjeseca, jer je minimalac 400 KM. Što je bruka za ovu i prošlu Kantonalnu Vladu Sarajevo. A uposlenik koji je imao 5 godina staža, ima pravo na naknadu trajanja 6 mjeseci i isto 377 KM mjesečno.” pojasnio je Denis Stojnić


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79