Nezakonita gradnja ogromnog kompleksa na Bjelašnici: Krče 77.000 kvadrata šume

Općina Trnovo bez izmjene regulacionog plana krenula u poduhvat, nisu imali i procjenu utjecaja na okoliš. Ured za borbu protiv korupcije istražio slučaj

Eklatantan slučaj nepropisne pa čak i nezakonite gradnje, prema dokumentaciji Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, predstavlja “Urbanistički projekat Poslovno-sportski centar Trnovo” kojeg je Općinsko vijeće Trnovo usvojilo 2017. godine bez da je sačekalo da se izmijeni regulacioni plan koji ga obuhvata.

Piše: A. DUČIĆ za Fokus

U to vrijeme Općina Trnovo nije imala stratešku procjenu utjecaja na okoliš, ali je uprkos tome započela njegovu realizaciju.

Rizo Tabaković, izvršni direktor oblasti za šumarstvo KJKP Sarajevo-šume kaže da će kompletan taj prostor biti izuzet iz nadležnosti javnog preduzeća Sarajevo-šume i samim time izgubit će se jedna velika površina. On kaže da se na tom području također planira krčenje šume od čak 77 hektara (77.000 kvadratnih metara)!

– Na tom području imamo jednu izdvojenu prašumu koja će također biti ugrožena, obzirom da će se pored te prašume raditi ski staze, ski liftovi – kazao je Tabaković.

Iako je Ured za borbu protiv korupcije KS prilikom analize raspoložive dokumentacije uočio da su na pojedinim parcelama unutar obuhvata ovog ubranističkog projekta vršeni pripremni radovi prenamjene zemljišta iz šumskog u građevinsko bez saglasnosti nadležnog Ministarstva i plaćanja naknade, načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo negira ove navode tvrdeći da je općina u toku eksproprijacije uplatila naknade za šumsko zemljište (144.204 KM), podizanje i održavanje novih zasada i kultura (40.948 KM), te krčenje i promjene namjene šumskog zemljišta.

Zbog krčenja šume na lokalitetu Babin Do na Bjelašnici reagovao je i inspektorat poljoprivredne, vodne i šumarske inspekcije KS te su za nezakonite radnje u provođenju oznake stabala izdati prekršajni nalozi Općini Trnovo i to 5.002 KM, općinskom načelniku Berilu 2.002 KM, preduzeću Šuma-plan 5.000 KM i njegovom direktoru 2.000 KM, a pokrenut je i inspekcijski nadzor nad radom općinske inspekcije u provođenju propisa iz oblasti prostornog uređenja.

Bivši ministar prostornog uređenja KS Faruk Kapidžić smatra da se radi o apsolutnim nezakonitostima koje se provode u ovom slučaju.

U međuvremenu Općina Trnovo izradila je izvještaj o strategijskoj procjeni utjecaja na okoliš radi izmjena i dopuna regulacionog plana „Sportsko-rekreaciono područje Bjelašnica“.

Međutim, iz javnog preduzeća Sarajevo-šume upozoravaju na novu opasnosti. Naime, izmjenom prostornog plana KS 2003.-2023., kako navode, vrši se ponovo pritisak da se na području Bjelašnice 4.700 hektara šumskog zemljišta pretvori u građevinsko zemljište.

Inače, posljedice kršenja šume, poput ovog na području Bjelašnice, dolazi do zagađenja površinskih voda koje se slijevaju u Vrelo Bosne, zatim do erozije tla i promjene ekosistema u cjelini.

Sead Vojniković, profesor na Šumarskom fakultetu Sarajevo kaže da su Bjelašnica i Igman sastavljeni od krečnjaka, dolomita koji su vodopropusni, a ta voda snadbijeva Vrlo Bosne pitkom vodom. Ukoliko se zagade vode na površine takve vode će doći do Vrela Bosne i prijeti zagađenja vrela pitke vode, što je pogubno za kompletno stanovništvo Sarajeva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79