Nezavisni odbor: Iste optužbe kao Halilović na naš račun iznosio je i bivši komesar Ćosić

Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo reagirao je povodom, kako navode, neutemeljenih optužbi, insinuacija, poluinformacija i netačnih informacija iznesenim u brojnim medijskim gostovanjima policijskog komesara MUP-a KS Mevludina Halilovića.

– Prije svega, osvrnut ćemo se na iznesenu optužbu da je Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo očito pod političkim utjecajem. Pored činjenice da se ova optužba iznosi tek nakon saznanja za ocjenu „nezadovoljava“, želimo napomenuti da se praktično radi o istom sastavu Nezavisnog odbora koji je tadašnjeg načelnika sektora uniformirane policije Mevludina Halilovića (uz još jednog kandidata) izglasao i predložio tadašnjoj Vladi KS za poziciju policijskog komesara MUP-a KS (uz izmjenu samo jednog člana Nezavisnog odbora).

Dakle, pokušava se nametnuti teza da praktično isti Nezavisni odbor “nije bio” pod političkim utjecajem kada je predložio Halilovića na poziciju policijskog komesara, a da je sada taj isti Nezavisni odbor pod političkim utjecajem jer je dao ocjenu rada istog za 2018. godinu “nezadovoljava” – navodi se u saopćenju Nezavisnog odbora.

Kako dalje navode, žele podsjetiti javnost da je Halilović došao na mjesto smijenjenog policijskog komesara, te da se od njega očekivalo da izvrši opsežnu reformu rada unutar Uprave policije i da napravi vidan progres u njenom radu, a koji, prije svega, treba dovesti do toga da Uprava policije prestane baviti posljedicama i počne baviti prevencijama.

– Činjenica je da se na tom polju vrlo malo uradilo, o čemu ćemo javnost detaljno informirati u narednom periodu. Potpuna je neistina da policijski komesar nije znao za održavanje sjednice Nezavisnog odbora te da joj nije prisustvovao. Nezavisni odbor svoje sjednice zakazuje u skladu sa Poslovnikom o radu istog najmanje sedam dana prije održavanja i poziv za sjednicu je uredno dostavljen policijskom komesaru, koji je i prisustvovao sjednici. Radi se o čistoj koincidenciji da se sjednica održana 12. februara 2019. godine (a koja je najavljena sedam dana prije) održavala u isto vrijeme kada je objavljena informacija o likvidaciji Edina Gačića (o informaciji o likvidaciji Nezavisni odbor je saznao u toku same sjednice i to od policijskog komesara koji nije prisustvovao?!) – piše u saopćenju.

Kako su pojasnili, Poslovnik o radu Nezavisnog odbora ne predviđa mogućnost prekidanja sjednice ukoliko postoji kvorum za rad i odlučivanje na istoj.

– Dakle, nisu postojale formalne pretpostavke da se sjednica prekine, stoga je Nezavisni odbor, u skladu sa Poslovnikom o radu, završio svoj rad razmatrajući sve tačke dnevnog reda, uključujući i prijedlog ocjene rada policijskog komesara za 2018 godinu. Donošenje prijedloga ocjene rada je obaveza Nezavisnog odbora u skladu sa odredbama Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo i ista je trebala biti razmatrana i na prethodnoj sjednici održanoj 29. januara 2019. godine, ali usljed nedostatka kvoruma odloženo je izjašnjavanje o čemu je javnost imala prilike da se upozna u medijima. Policijski komesar, u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima KS, ima pravo da po prijemu našeg prijedloga ocjene sa obrazloženjem, razmotri sve činjenice navedene u istom i da svoje pisano izjašnjenje dostavi Vladi KS – dodaju u saopćenju.

Istakli su da je nejasno kako i na temlju čega je policijski komesar (jer još nije dobio prijedlog ocjene rada sa obrazloženjem od Nezavisnog odbora) sebi dao za pravo da iznosi brojne komentare, netačne navode i optužbe u brojnim medijskim nastupima.

– U vezi sa izjavama u medijskim nastupima, iznošenjem neistina, poluistina i neutemeljenih optužbi, Nezavisni odbor će u skladu sa svojim ovlaštenjima izvršiti analizu istih i utvrditi da li postoji neki od osnova za pokretanje disciplinskog postupka protiv policijskog komesara MUP-a KS zbog povrede službenih dužnosti – naveli su iz Nezavisnog odbora.

Na sjednici održanoj 12. februara, jedna od tačaka dnevnog reda bila je i prijedlog ocjene rada policijskog komesara za 2018. godinu.

– Dešavanja u vezi sa pronalaskom i likvidacijom Edina Gačića, s obzirom na to da su se desila u 2019. godini, nisu bila predmetom rasprave niti ocjenjivanja rada, jer ocjena rada u 2018. godini nema apsolutno nikakve veze sa ovim događajem, a kako se to spinovanjem pokušava dovesti u neposrednu vezu. Pronalazak i likvidacija počionioca ubistava Edina Gačića je izvedena profesionalno i za svaku je pohvalu aktivnost u kojoj su učestvovale brojne sigurnosne agencije i institucije – saopćeno je.

Posebno naglašavaju činjenicu da je prijedlog ocjene rada policijskog komesara za 2017. godinu od Nezavinskog odbora bio “zadovoljava”, ali sa iznesenom rezervom.

– Nezavisni odbor prilikom davanja ocjene za 2017. godinu je taksativno naveo određene nedostatke u radu u 2017. godini za koje smo se nadali da će biti otklonjeni tokom 2018. godine, a što se nije dogodilo – smatraju u ovom odboru.

Na kraju, podsjećaju da je identične optužbe prema Nezavisnom odboru iznosio i raniji (smijenjeni) policijski komesar.

– I tada je ovaj isti Nezavisni odbor kao i sada bio pod ogromnim pritiskom, i tada se sa raznih strana davala bezuvjetna podrška radu policijskom komesaru bez da se pročitalo i slovo obrazloženja tadašnjeg prijedloga Nezavisnog odbora za smjenu policijskog komesara. I tada su svoja mišljenja o radu i članovima Nezavisnog odbora, političkom utjecaju, kompetencijama, stručnosti istog u medijskom prostoru iznosili razni eksperti iz oblasti sigurnosti, razni sigurnosni analitičari a neizostavno i razni političari. O svim tadašnjim optužbama, o političkom utjecaju, o stručnosti/nestručnosti i u konačnici odgovor o tome da li je Nezavisni odbor radio svoj posao u skladu sa zakonom ili ne jasno je u svojim presudama odgovor dao Općinski sud u Sarajevu, a o čemu je javnost već informirana – saopćili su.

Nezavisni odbor će u narednom periodu sačiniti obrazloženje jednoglasno usvojenog prijedloga ocjene rada policijskog komesara za 2018. godinu i u skladu sa zakonom istu uputiti u daljnju proceduru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79