Nezavisni odbor negativno ocijenio komesara Halilovića

Ta ocjena bit će upućena Skupštini KS, potvrdio je za Faktor predsjednik NO-a Miroslav Kružik.

Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno je dao negativnu ocjenu na rad komesara Uprave policije MUP-a KS Mevludina Halilovića , i ta ocjena bit će upoućena Skupštini, potvrdio je za Faktor predsjednik NO-a Miroslav Kružik.

Kako je pojasnio, negativnu ocjenu za rad, policijski komesar je dobio jer je, kako je rečeno, “bavio se posljedicama, a ne uzrocima” i “jer je dolazilo do značajnog narušavanja sigurnosti građana”.

– Komesar Halilović je uvijek bavio posljedicama, a nikada nije djelovao preventivno. Tu je i “slučaj Dženan Memić”. Zaštitio je određene policijske službenike kojima je utvrđena odgovornost. Oni su dobili ocjene “odličan” i činovani su u veći čin. Penzionisanje policijskih službenika je vršio selektivno, a selektivno je provodio i zakone o policijskim službenicima, te o unutrašnjim poslovima. Dva puta je narušena sigurnosna situacija, prvo pogibijom dva policijska službenika i taj predmet još nije rješen, a sada smo imali i ovaj slučaj. MUP-u Kantona Sarajevo treba rukovodilac koji će raditi konstantno na sigurnosti KS, a ne da se uvijek bavi samo posljedicama – kazao je Kružik.

Prema njegovim riječima, odluka o negativnoj ocjeni je donijeta jednoglasno, odnosno za nju je glasalo svih pet članova, koji trenutno čine Nezavisni odbor KS. Osim Kružika, za ovakvu odluku su glasali još i Samir Čorbo, Mirela Alihodžić, Sanela Brković i Jusuf Zornić.

Inače, prvobitno je u Nezavisni odbor imenovano sedam članova. Međutim, Admir Katica je podnio ostavku nakon imenovanja na mjesto ministra unutrašnjih poslova KS, a Branimir Orašanin je napustio ovo tijelo nakon što je Visoko sudsko i tužilačko vijeće donijelo odluku da sudije i tužioci ne mogu djelovati u institucijama poput ove.

Što se tiče dalje procedure, Kružik je napomenuo da će negativna ocjena biti proslijeđena resornom ministru, kao i Vladi KS, koja treba donijeti konačnu odluku o tome da li je Halilovićev rad zadovoljavajući ili ne. Ako Vlada KS potvrdi odluku Nezavisnog odbora o negativnoj ocjeni, ovo tijelo će pokrenuti proceduru njegove smjene.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79