Nezdrav kvalitet zraka u Zenici, Sarajevu, Ilijašu

Kvalitet zraka u Zenici (195) Sarajevu (167), Lukavcu (153) i Goraždu (127) izuzetno je nezdrav,prema merenjima Eko akcije. Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebaju smanjiti fizičke aktivnosti i boravak vani.

S početkom grijne sezone u bh. gradove vratilo se zagađenje, koje postaje alarmantno.

Ako se zna da su dozvoljene vrijednosti od 0-50 jedinica, a da je umjereno zagađenje od 50 do 100, vrijednosti koje su izmjerene jutros u 9 sati ocjenjuju se kao nezdrave.

Najzagađenija je Zenica sa 195 izmjerenih jedinica zagađenja .

Iz Eko akcije upozzoravaju da je moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Isto upozrenje odnosi se i na Sarajevo, gdje indeks zagađenja iznosi 167, jedinica, kao i u Lukavcu, gdje je zagađenje 153 jedinice.

U Goraždu, gdje indeks zagađe4njan iznosi 127, upozoravaju se oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca, koji bi trebali i smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79