Ni na pomolu rješenje za bh. imovinu u Hrvatskoj

Bosni i Hercegovini trenutno su svezane ruke kada je u pitanju imovina naše zemlje u Hrvatskoj koja je, praktički, oteta stupanjem hrvatskog Zakona o raspolaganju državnom imovinom na snagu prošlog ljeta. Ranije je Predsjedništvo BiH naložilo Državnom pravobranilaštvu da poduzme sve moguće radnje i korake u pokušaju da zaštiti naše interese i imovinu u susjednoj zemlji.

Ocjena ustavnosti

Nažalost, može se samo konstatirati da su naše vlasti mnogo ranije trebale voditi računa o tome. Kako je za „Avaz“ potvrdio Mlađan Mandić, pravobranilac BiH, u ovom trenutku nema mogućnosti ni da se pokuša osporiti hrvatski zakon.

– Mi smo uradili sve što smo mogli. I to više nije pravno, nego političko pitanje. Išli smo u Zagreb i potvrdilo se ono što smo govorili i ranije, a to je da mi kao stranci i strana institucija u Hrvatskoj nemamo pravo pokretati ocjenu ustavnosti hrvatskog Zakona o raspolaganju državnom imovinom pred tamošnjim Ustavnim sudom – kaže Mandić.

On dalje navodi da većina bh. imovine u Hrvatskoj pripada pravnim licima iz naše zemlje i da je tek oko 20 posto te imovine, uglavnom zemljišta, bez nekretnina, u vlasništvu države.

Održan sastanak

– I ta pravna lica koja su vlasnici oko 80 posto te imovine imaju svoj pravni tim, s kojim smo imali sastanak kako bismo vidjeli kakva je mogućnost našeg zajedničkog nastupa prema Hrvatskoj – ističe Mandić.

Mandić: Zajednički nastup s pravnim licima - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Državni pravobranilac naglašava i da Srbija ima probleme sa svojom imovinom u Hrvatskoj te se razmatra mogućnost i da BiH sa Srbijom dogovori eventualne zajedničke korake u pogledu rješavanja ovog problema.

Radni sporovi

Kada su u pitanju tužbe protiv BiH, Mandić kaže da Pravobranilaštvo i dalje državu najčešće brani od tužbi zbog protupravnog lišenja slobode, kojih je, kaže on, najviše.

Također, velik je broj i tužbi iz oblasti radnih sporova, i to uglavnom po tužbama uposlenika Granične policije i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Postupak u Parizu težak 40 miliona dolara

Mandić je potvrdio da će pred sudom u Parizu od 1. do 5. jula biti održano ročište u arbitražnom sporu teškom 40 miliona dolara koji su protiv BiH, odnosno Republike Srpske i „Krajina osiguranja“, pokrenuli dioničari tog društva Navin Agarval, Gupta Nite i njihova kompanija „Usha Industries“ iz Nju Delhija. Ovaj postupak vodi Ministarstvo finansija RS, a Pravobranilaštvo BiH uključeno je u proces zarad zaštite interesa BiH prenosi Avaz.

Suđenje za likvidaciju u Han-Pijesku: Izrešetao ženinog ljubavnika

Komentari

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79