Ni poslije mjesec dana od hapšenja Ivan Kontić NIJE IZRUČEN Srbiji iz Crne Gore

Ivan Kontić osumnjičen da je krajem avgusta ove godine brutalnim batinama pokušao da ubije 28-godišnjeg Miljana M. u Novom Sadu, ni mjesec dana od hapšenja nije izručen Srbiji iako je utvrđeno da su ispunjeni svi uslovi za ekstradiciju.

Kako Blic saznaje, Ministastvo pravde Crne Gore i dalje nije obavijestilo srpske pravosudne organe o ekstradiciji osumnjičenog Kontića, o ispunjenosti uslova za njeno izvršenje, kao i datumu njegovog eventualnog izručenja.

Zbog čega informacija o ovom postupku nema, odnosno kada je krajnji rok do kada Kontić treba biti izručen Srbiji, Blic je pokušao da sazna u crnogorskom Ministarstvu pravde, međutim do zaključenja ovog broja odgovori nisu stigli.

(VIDEO) Policija objavila sliku napadača koji je mladiću slomio obje ruke

Ono što je u ovom slučaju poznato, jeste odluka Višeg suda u Podgorici, koja je donsena još početkom oktobra, a u kojoj se navodi da će Kontić biti izručen po skraćenoj proceduri.

– Viši sud u Podgorici obavijestio je Ministarstvo pravde Crne Gore o donošenju rješenja o ekstradicionom pritvoru Ivanu Kontiću zbog postojanja međunarodne potjernice Interpola Beograd, radi njegovog izručenja u cilju vođenja postupka pred Višim sudom u Novom Sadu zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo u pokušaju. Tražena osoba dalo je saglasnost da se izručenje obavi po skraćenoj proceduri, o čemu je Srbija obavještena shodno predviđenoj proceduri – saopšteno je ranije iz Ministarstva pravde Crne Gore.

Četiri nedjelje od momenta kada je za njim raspisana međunarodna potjernica, Kontić je uhapšen početkom oktobra, u 17.50 sati u iznajmljenom stanu u podgoričkom naselju Zabjelo.

Prema saznanjima Blica, u glavnom gradu Crne Gore nekoliko puta je mijenjao stanove, što je policiji predstavljalo poteškoće u njegovom lociranju i privođenju. Pored toga što je mjenjao štekove, problem je predstavljalo i to što je pustio bradu i djelimično izmijenio lični opis. Uprkos svemu tome, policija ga je u nedjelju našla i uhapsila.

Kontić, koji ima i crnogorsko i srpsko državljanstvo, tereti se da je pokušao da ubije Miljana M, a kako je Blic već objavio, u tuči mu je nanio tešku tjelesnu povredu – prelom glavice žbične kosti, višestruke oguljotine i poderotine po glavi.

Nekoliko sati poslije prebijanja u Jevrejskoj ulici 24. avgusta, Miljan M. je otišao u KCV gdje mu je ukazana ljekarska pomoć i pušten je na kućno liječenje. Kako u to vrijeme nije bila raspisana nikakva potraga za Kontićem, on je bez ikakvih problema napustio Srbiju, a poslije nekoliko dana, takođe bez ikakvih problema na granici – zadržavanja, vratio se u drugu domovinu.

Nekoliko dana po dolasku u Srbiju, 8. septembra je bio u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, potpisao je oportunitet u drugom postupku, što je potvrđeno iz ovog tužilaštva, uz napomenu da u to vrijeme za njim nije bila raspisana potraga.

Kako je Blic objavio, muškarci koji su osumnjičeni da su mu pomagali nakon tuče, O.L. i L.V. pušteni su iz pritvora nedugo nakon Kontićevog hapšenja u njegovoj rodnoj zemlji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79