Ni traga ni glasa od vakcina koje je FBiH nabavila direktno od Kine: Čekaju se nove donacije

Šta se dešava sa prvom direktnom nabavkom kineskih vakcina u Federaciji, niko ne zna. Iz Federalne vlade i Zavoda za javno zdravstvo, i danas bez odgovora. Novinari su pitali, ali odgovore nisu dobili

 

Mjere se ukidaju i ublažavaju, a vakcina ima jako malo. Ovog vikenda u Zetri nije bilo vakcinacije. Čekaju se nove donacije. No, i dalje ni traga ni glasa od kineskih vakcina Sinopharm iz direktne nabavke Federacije BiH. Vakcinacija bh. građana za to vrijeme u Srbiji se nastavlja.

 

Nemali broj bh. građana već je bio ili planira ići u Srbiju na vakcinaciju. No, najveći broj njih izgleda, ipak će čekati svoj red u BiH.

 

Šta kažu građani?

 

N1: Da li ste se vakcinisali? “Ne.”

 

N1: Da li planirate čekati ovdje vakcinaciju ili ići možda u Srbiju? “Čekati ovdje.”

 

“Nisam imala priliku još, a hoću.”

 

N1: Čekate vakcinaciju u BiH? “Tako je.”

 

N1: Nemate planove ići u Srbiju? “Ne.”

 

“Otišao bih u Srbiju do Beograda i vakcinisao se. Ovdje nema ništa”;

 

“Nisam se vakcinisao ali ću se vakcinisati naravno kad dođe vrijeme. Neću se gurati, neću da tražm neke veze, relacije, štele. Kad bude redovna procedura da se vakcinišem, naravno, obavezno”;

 

“Ne čekam, nisam se nigdje ni prijavila još.”

 

N1: Dakle ne planirate n u Srbiju ići? “Ne!”

 

Šta se dešava sa prvom direktnom nabavkom kineskih vakcina u Federaciji, niko ne zna. Iz Federalne vlade i Zavoda za javno zdravstvo, i danas bez odgovora.

 

Pitali smo, odgovore nismo dobili

 

A uskraćeni odgovora ostali smo i od državnog Ministarstva civilnih poslova. Koliko je ukupno vakcina stiglo u našu zemlju? Koliko je građana vakcinisano, u i izvan BiH – nismo dobili odgovor.

 

Prema ranijim informacijama iz Federalnog Zavoda za javno zdravstvo, u tom entitetu vakcinisano je tek blizu 82.000 građana. Pristiglo je nešto više od 280.000 vakcina. Pretežno donacije. Određen broj iz raznih mehanizama, poput Covaxa i EU4Health.

 

“Ti podaci su, oni zapravo govore da cijepljenje ide, ali nezadovoljavajućim tempom kako bismo mi to možda htjeli, i što bi bilo zapravo bolje. Treba to odmjeriti naravno sa stanjem u drugim državama, onim u regiji ali i svijetu, osobito imajući u vidu broj stanovnika”, pojasnio je Siniša Skočibušić, direktor ZZJZ FBiH 24.6.2021.

 

U Republici Srpskoj nešto manje građana je potpuno vakcinisano, no u taj entitet stiglo je više vakcina, doniranih ali i kupljenih.

 

U RS stiglo više vakcina

 

“U Republiku Srspku je do sada stiglo 340.370 vakcina, različitih proizvođača, ukupno pet proizvođača Sputnik V, Pfizer, Astra Zeneca, Sinovac i Sinopfarm. Najveći dio vakcina je već upućen a teren. Ostale čekaju preuzimanje, odnosno, sedmično se određena količina preuzima od svake zdravstvene ustanove i vrši se proces vakcinacije”, rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

 

U sarajevskoj zetri nastavljena je imunizacija tek nekolicine građane. Revakcinacija onkoloških pacijenata. Vakcinaciju većeg broja građana, prema inforacijama koje smo dobili, možemo očekivati sljedeće sedmice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79